KSVO trekt voor zijn 2de wedstrijd van het seizoen naar de vurige stede, waar het nieuwkomer FC Liège bekampt. Onze tegenstander is 1 van de oudste clubs, met een rijk verleden. De 2 voorbije decennia kende het echter een turbulente periode, waar het nu definitief komaf wil mee maken. De club droomt van hogerop.

Opnieuw op Rocourt

Onze tegenstander ontstond in 1892 en kreeg het stamnummer 4. De ploeg was vooral in zijn beginperiode heel succesvol en speelde in totaal 5 keer kampioen. De laatste keer dateert van het seizoen 1951-1952. Voor de kampioenenmatch van “Les Sang et Marine” waren toen liefst 50000 toeschouwers. FC Luik kreeg toen af te rekenen met de opkomst van Standard Club de Liège en moest zich tevreden stellen met een plaatsje in de schaduw van de ploeg uit Sclessin. Toch bleef RFCL een stevige middenmoter en subtopper, die regelmatig Europees voetbal afdwong. Het laatste succes van de club was bekerwinst in 1990 tegen Germinal Ekeren. In 1989-1990 en 1990-1991 haalde de ploeg ook 2 keer de kwartfinales van de Europese tornooien. Werder Bremen (ECIII) en Juventus Turijn (ECII) bleken echter te sterk. Hierna ging het zwaar bergaf voor de ploeg van Rocourt en halverwege de jaren 90 kon het zelfs de degradatie niet meer ontlopen.
Een fusie van de club met Royal FC Tilleur-Saint Nicolas (stamnummer 21) werd door de voetbalbond niet goedgekeurd, maar de club kreeg toch de naam Royal Tilleur FC de Liège in 1995 en startte in 3de klasse. RFCL speelde onmiddellijk kampioen, maar slaagde er niet in om opnieuw door te stoten naar de hoogste klasse. Integendeel, RFCL kreeg geen licentie en zakte naar 3de klasse waar het moest starten met 3 strafpunten. Het verloor de eindronde voor behoud tegen WS Woluwé en zakte zo naar 4de klasse. Na 2 seizoenen promoveerde het opnieuw naar 3de klasse en 2 seizoenen later zelfs naar 2de. Maar hier kon RFCL opnieuw geen rol van betekenis spelen en degradeerde opnieuw na 2 seizoenen. De ploeg kende opnieuw een vrije val naar 4de klasse. Na 4 seizoenen werd het opnieuw een 3de klasser. Na de hervormingen van 2016, eindigde de ploeg 2 keer op de 2de plaats. Vorig seizoen kon de ploeg dan eindelijk de stap maken naar de hoogste reeks amateurs, waar het tegen KSVO zijn 1ste thuismatch speelt.
Het oude legendarische Rocourt is ondertussen gesloopt en heeft plaats gemaakt voor een bioscoopcomplex. Na diverse rondzwervingen in Tilleur, Le Pairay in Seraing, Ans en Verviers, werd in maart 2015 besloten om een nieuw stadion te bouwen in de Rue de la Tonne in Rocourt (Ans). Aanvankelijk speelde RFCL een jaar op een jeugdterrein, in afwachting van de voltooiing van het hoofdterrein. Het stadion, dat over een kunstgrasveld beschikt, heeft een capaciteit van 8000 toeschouwers en kan nog opgetrokken worden.
Voor de historici onder ons: RFC Liège en KSVO troffen elkaar 1 keer in het verleden. Op 18 januari 1925 verloor Oudenaarde in Luik met 1-0, met een doelpunt van Jacobus Ruth.

”Fanatieke ploeg, fanatieke aanhang”

“Onze tegenstander is voor ons wat onbekend,” begint trainer Leleu zijn wekelijkse babbel. “Zij spelen hun wedstrijden voor een fanatieke aanhang op kunstgras. Zijzelf spelen ook heel fanatiek met veel druk naar voor. Zij verloren hun openingsmatch op RWDM en willen kost wat kost hun 1ste thuismatch in de hoogste amateurklasse winnen.”
Er zit heel wat ambitie in Luik, getuige hun technische staf die bestaat uit allemaal gewezen spelers uit de 1ste klasse. Dante Brogno is trainer en Neba Malbasa T2. Gewezen doelman Pierre Drouguet is keeperstrainer. Gaetan Englebert is sportief manager. “Het zijn allemaal mannen die het klappen van de zweep kennen en heel wat voetbalwatertjes hebben doorzwommen, “zegt Stefan Leleu. “De ploeg beschikt over voor ons toch ook wat bekende namen zoals de gevaarlijke Curtis Kabeya, overgekomen van SK Heist. Centrale verdediger Benjamin Van den Ackerveken kwam over van ASV Geel. Flankaanvaller Yoshi Mariën speelde vorig seizoen met VW Hamme tegen KSVO. Zij trainen in het begin van de week soms 2 keer per dag en in totaal soms 5 keer per week. Dit geeft aan, dat onze reeks geen einddoel is. Wij verwachten dan ook een warm welkom in de vurige stede. Wijzelf moeten daar kalm en rustig onder blijven en de ons toegekende ruimtes benutten,” beëindigt Stefan Leleu.
Onze jarenlange ervaring leert ons, dat KSVO vaak boven zichzelf uitgroeit, wanneer het voor een goedgevuld en sfeervol stadion mag spelen.

Spelersinfo:

Yannick Deppé is na zijn schorsing en blessure gestart met lopen en zal volgende week de trainingsarbeid opdrijven. Normaal kan hij de week nadien opnieuw aansluiten bij de groepstrainingen.
Zowel Marvin Turcan als Jochen van Waeyenberghe zijn fit. KSVO reist dus met dezelfde groep af naar de vurige stede.

Wedstrijdinfo:

Seizoen 2018-2019 1ste Klasse Amateurs: speeldag 2
Wedstrijd: R.FC.DE LIÈGE A(00004) - K.SV.OUDENAARDE (00081)
Datum en uur: Zondag 9 september 2018 om 15h00
Plaats: RUE DE LA TONNE - TERR.1(SYNTH)
Adres: RUE DE LA TONNE, 80 in 4430 ANS
Wedstrijdleiding: REF:URBAIN ANTOINE(12), AR1:REQUIER AMAURY(5), AR2:EYSKENS CORENTIN(14)