KSVO wil zich tegen Châtelet-Farciennes rehabiliteren. De ploeg van trainer Alex Czerniatynski blijkt echter een taaie brok te zijn en absoluut niet dat “zwakke broertje”, dat velen in hen hadden gezien voor aanvang van dit seizoen. De ploeg scoort niet veel, maar incasseert ook nauwelijks wat. KSVO wacht een taaie klant en zal sterk uit de hoek moeten komen om de punten aan huis te houden.

Op enkele seizoenen van Provinciaal naar de hoogste amateurklasse

Châtelet SC werd opgericht in 1926 met stamnummer 725. De club kende zijn meest succesvolle periode in de 21ste eeuw. In 2001 won Châtelet SC de provinciale eindronde, maar daarna werd men in de interprovinciale eindronde uitgeschakeld door vierdeklasser KFC Izegem. In 2002 won men opnieuw de provinciale eindronde. Ditmaal moest men niet naar de interprovinciale eindronde, want door de fusie van de 2 Doornikse ploegen, verdween er een Henegouwse club in de nationale reeksen en mocht Châtelet SC als eindrondewinnaar meteen promoveren naar de nationale reeksen. Het werd geen succes en de ploeg degradeerde meteen. Pas in het seizoen 2013-2014 liet de ploeg opnieuw van zich spreken. Via de eindronde promoveerde het naar bevordering. Na de hervormingen in 2016, mocht de ploeg aantreden in de 2de amateurreeks. Het speelde meteen kampioen na een indrukwekkende reeks van 27 wedstrijden zonder nederlaag en liet zelfs het gerenommeerde en ambitieuze R.F.C. de Liège achter zich.
Ondertussen was de naam gewijzigd naar Royal Châtelet-Farciennes Sporting Club. Het betreft echter géén fusie, want R.F.C. Farciennes legde de boeken neer. Châtelet ging gesprekken aan met de naburige gemeente Farciennes, dat over knappe accommodaties beschikt. Daar was wel één voorwaarde aan verbonden. De naam “Farciennes” diende dan wel in de benaming opgenomen te worden, wat gebeurde. Ook de clubkleuren werden aangepast, het paars van de ter ziele gegane club wordt bij het groen-wit gevoegd.

(H)echt blok

Châtelet bevond zich in het afgelopen seizoen constant in de degradatiezone en kon het behoud pas op de slotdag veilig stellen. De ploeg wil dit seizoen een kommerloze campagne draaien en haalde ex-Rode Duivel Alex Czerniatynski als nieuwe coach. De oudere generatie spelers van Fleurus-Heppignies-Lambusart, waarmee vorig seizoen werd gestart, verdween nagenoeg volledig. In de regio werd gezocht naar enkele jonge beloftevolle spelers. Bij RSC Charleroi haalde men Nathan Durieux en Luis Defresne. Bij Tubize haalde men de ervaren centrale verdediger Quentin Laurent. Doelman Renato Aromatario werd vervangen door de van Olympic Charleroi overgekomen Tanguy Moricone. Vooraan kan men nog steeds rekenen op spits Quentin Vanderbecq, die topschutter is met 5 doelpunten. Scoren doet de ploeg uit de regio Charleroi niet veel. Net zoals KSVO kon het tot op heden slechts 7 keer scoren. Naast de vernoemde Vanderbecq, scoorden enkel nog Jessy Gálvez López en Christy Manzinga een doelpunt. Alex Czerniatynski zette wel een hecht blok neer, want de ploeg pakte slechts 6 tegendoelpunten en kon in 4 van de 8 wedstrijden een clean sheet voorleggen.
In zijn 1ste wedstrijd verloor het op SK Deinze met 3-1. Hierna volgden 3 gelijke spelen: in eigen huis tegen Eendracht Aalst (1-1), RWDM (0-0) en bij Rupel Boom, onze vorige tegenstander (1-1). Op Seraing werd met 0-1 gewonnen en Dessel Sport werd puntenloos naar huis gestuurd met dezelfde score. Bij leider Thes Sport werd dan nipt met 1-0 verloren. Vorige week zette het ASV Geel opzij. Het werd 2-0.

Focus tot de laatste seconde

KSVO weet wat er te doen staat. Als het op zijn vertrouwde schema van 4 punten uit 3 wedstrijden wil blijven, pakt het best de 3 punten. Gemakkelijke matchen of tegenstanders bestaan er niet in deze campagne, dat bewezen de uitslagen van dit seizoen. Vorige week op Rupel Boom speelde KSVO zeker verdienstelijk maar moest toch afdruipen met een 3-0 nederlaag. Ter illustratie: onze komende tegenstander speelde daar enkele weken terug 1-1 gelijk. Of er wijzigingen komen in de ploeg is nu nog niet geweten. Het wordt een wedstrijd op het scherp van de snee, die uiterste concentratie zal vergen en waarin KSVO tot de laatste seconde zal moeten gefocust blijven.

Onze beloften zijn bij de les

Scoort de 1ste ploeg dit seizoen moeilijk, bij de beloften vliegen ze er ondertussen gemakkelijk in. De ploeg scoorde al 29 keer in 8 wedstrijden. Vorige week wonnen onze jongens met 6-0 tegen Rupel Boom. Als ze komende maandag winnen op Châtelet, komen ze samen met FC de Liége, dat zijn wedstrijd al speelde, op kop.

Spelersinfo

Lander De Keersmaeker kreeg groen licht van Dr. Sas en ging vanaf donderdag voluit. Robbe Van Ruyskensvelde verzaakte aan de dinsdagtraining wegens ziekte. Ook Jochen Van Waeyenberghe trainde niet door last aan de hamstrings, evenals Andel Sarr, die last had aan de adductoren.

Wedstrijdinfo:

Seizoen 2018-2019 1ste Klasse Amateurs: speeldag 9
Wedstrijd: K.SV.OUDENAARDE (00081) - CHATELET-FARCIENNES S.C. A(00725)
Datum en uur: Zaterdag 27 oktober 2018 om 19h30
Plaats: Burgemeester Thienpontstadion - TERR.1
Adres: Prins Leopoldstraat 89 in 9700 Oudenaarde
Wedstrijdleiding: REF:TIMMERMANS JONAS(23), AR1:STOVE FLORIAN(8), AR2:RYS EDWIN(13)