Tenzij koning Winter alsnog regeert over Koning Voetbal, staat er zaterdagavond om 20h00 een leuke wedstrijd op het menu. KSVO ontvangt een dit jaar tegenvallend FC Knokke, de kampioen van vorig jaar. Knokke zal alvast de knettergekke 3-4 nederlaag uit de heenwedstrijd willen rechtzetten, maar ook KSVO is uit op revanche, nadat het vorige week met dezelfde cijfers verloor in Dessel.

Op 5 seizoenen tijd van 2de provinciale naar kampioen hoogste amateurklasse

RFC Knokke zakte in 2012 nog naar Tweede Provinciale, maar toen ging het plots vlug de goede richting uit. Het kon al na 1 seizoen via de eindronde terugkeren naar 1ste provinciale. Het werd meteen kampioen en mocht zo in 2014 na 67 jaar provinciaal voetbal opnieuw aantreden in de nationale reeksen. Na een jaartje ervaring opgedaan te hebben, mocht het in 2016 alweer een titel vieren. De promotie van bevordering naar de nieuw opgerichte 2de klasse amateur was de 3de promotie in 4 seizoenen. En nog was de honger niet gestild: Knokke werd 2 seizoenen terug prompt opnieuw kampioen en mocht zo voor het eerst in zijn bestaan in de 1ste klasse amateurs aantreden. FC Knokke was vorig jaar de absolute revelatie en speelde in de Play off zelfs kampioen. Het moet wel gezegd worden dat SK Lommel na 30 speeldagen op de 1ste plaats eindigde en dank zij zijn licentie de stap naar 1B maakte. FC Knokke vroeg geen licentie aan, maar werd dus wel kampioen.
Het prachtige stadion van Knokke wordt vaak gebruikt door de Rode Duivels, FC Brugge en RSC Anderlecht, die elk jaar graag komen afgezakt naar de kust. De Kustploeg zet zijn ambities kracht bij en investeerde in een nieuw kunstgrasveld. Ook de accommodatie wordt fors aangepakt. Tribune en kleedkamers worden immers ook vernieuwd. Knokke speelt zijn thuismatchen daardoor niet op het vertrouwde veld, maar wel in het De Taeye Stadion in Heist-Aan-Zee.

FC Knokke dit seizoen beneden alle verwachtingen

FC Knokke wou bevestigen en haalde doelman Michael Clepkens weg bij Lommel SK. Hij was het seizoen daarvoor doelman van Beerschot-Wilrijk en speelde nog met Waasland-Beveren in 1ste klasse. Sander Van Eyk, ex-FCV Dender, Aalst en Londerzeel en Aaron Dhont (Waasland-Beveren) moesten de aanval nog sterker maken. Tibo Van De Velde, vroeger bij onder andere SK Deinze en Cercle Brugge, kwam via een ommetje van FC Eindhoven naar Knokke. Voor de rest bleef de kern nagenoeg intact.
FC Knokke begon met een knap gelijkspel op bezoek bij Lierse-Kempenzonen. Het werd 1-1. De week erna kon het ondanks een numerieke meerderheid van 11 tegen 9, niet winnen van Dessel Sport, integendeel. Het werd 1-2 voor de ploeg uit de Kempen. Ook op het veld van Deinze werd nipt verloren met 2-1. In eigen huis werd vervolgens verloren van Thes Sport met 2-3 en 0-1 tegen Virton. FC Knokke miste hierdoor compleet zijn start, maar het dient wel gezegd te worden dat het programma in de beginfase niet van de poes was tegen allemaal toppers uit de reeks. En eigenlijk werd de ploeg nooit weggespeeld. Op ASV Geel (2-1) en Seraing (1-0) werd ook al met het kleinste verschil verloren. Tegen Eendracht Aalst ontplofte de ploeg eindelijk. Het werd 4-1. De week erna werd echter opnieuw verloren met 3-2 bij Rupel Boom. En toen kwam DE match van het seizoen. FC Knokke veegde ruim 70 minuten de vloer aan met een die dag ontstellend zwak KSVO en leidde ruim verdiend met 3-0. Toen volgde waarschijnlijk dé ommekeer van de 21ste eeuw. Op amper 13 minuten tijd boog KSVO de 3-0 achterstand om in een 3-4 voorsprong. Gouden punten voor KSVO en de zwanenzang voor trainer Van Borm, die sprakeloos voor de microfoon verscheen. Na een nieuwe nederlaag op FC Liège – alweer met 1 doelpunt verschil (2-1) – werd de kampioenenmaker van het seizoen daarvoor bedankt voor bewezen diensten en opgevolgd door Lorenzo Staelens. Tegen FCV Dender speelde Knokke nog 0-0 gelijk, meteen de 1ste match dat het geen tegendoelpunt slikte. Met een 0-3 zege op SK Heist en een thuiszege tegen Châtelet (3-1), zette Staelens de achtervolging in. De zege reeks werd echter onderbroken op het veld van Rupel Boom, waar met 1-0 werd verloren. Tegen Seraing werd 2018 afgesloten met een 2-1 zege en de ploeg maakte in zijn 1ste match na nieuwjaar brandhout van SK Deinze. Het werd 4-1. Op Dessel Sport werd 0-0 gelijkgespeeld en op de vorige speeldag verloor de kustploeg in eigen huis met 1-2 van Lierse Kempenzonen.
FC Knokke staat momenteel op een met Aalst gedeelde 13de plaats met 18 punten uit 19 wedstrijden. Geel en Heist hebben 1 punt achterstand. Knokke heeft 6 punten achterstand op KSVO, dat 24 punten heeft.
Knokke won 5 keer, speelde 3 keer gelijk en verloor 11 maal. Opvallend is dat dat telkens gebeurde met 1 doelpunt verschil. De ploeg heeft merkwaardig genoeg ook een positief doelsaldo.
Het scoorde 29 doelpunten en die kwamen van de voeten van topschutter Allesio Staelens, die al 14 keer raak trof. Aaron Van Fleteren volgt met 3 doelpunten. Simon Savaete, Tibo Van De Velde en Sander Van Eyk scoorde 2 keer. De overige treffers werden gescoord door Tjendo de Cuyper, Niels Mestdagh, Ruben Van Raefelghem, Aaron Dhondt en 2 owngoals van Sam Vanaken (Thes Sport) en Daan Van Gyseghem (KSVO). De ploeg incasseerde 28 tegendoelpunten en de doelmannen kunnen 3 clean-sheets voorleggen.

”Geen gemakkelijke wedstrijden meer”

Trainer Stefan Leleu kwam nog even terug op de pijnlijke nederlaag in de slotminuten op Dessel Sport: “Ons 1ste kwart van de wedstrijd was heel goed met mooie combinaties, een doelpunt van Lorenzo Heirwegh en een penalty erboven op. Mathieu D’hoore was daar telkens bij betrokken. Daarna moesten we de wet van de sterkste ondergaan, met als gevolg dat de 2-2 al snel op het bord stond. Op slag van rust konden we na een doelpunt van D’hoore met een onverhoopte 2-3 de kleedkamers in. In de 2de helft kwamen we zelden onder de druk uit en was er al veel energie verbruikt waarbij we dan in de 90ste minuut de fatale tegentreffer incasseerden. Dit was natuurlijk een domper. Dinsdag hebben we al opnieuw goed getraind. Na de sneeuwval konden we donderdagavond gelukkig in de zaal trainen. Vandaag ligt de focus op training volledig op FC Knokke.”
Onze trainer kan ook moeilijk geloven, dat Knokke zo onder de verwachtingen blijft, met quasi hetzelfde elftal als vorig seizoen. “Onze tegenstander heeft zich ondertussen nog versterkt met Biemans en de ons gekende spits De Oliveira, die we destijds nog zagen spelen met SK Sint-Niklaas en SK Deinze. Hij komt over van FC Mandel United in ruil voor Aaron Dhondt. Onze tegenstander beschikt over snelle flanken en een sterk middenveld met scorende spelers als Savaete en zeker Staelens en kilometervreter Pierre. Zolang we niet gered zijn, zullen alle wedstrijden, die nog volgen, superbelangrijk zijn.”

Spelersinfo:

Marvin Turcan verkast naar Tourcoing. Lars Wantens is geschorst. Lander De Keersmaeker is zeker nog 2 weken out met een kuitletsel. Jesse Martens is zo goed als terug, maar was ziek deze week. Voor hem wordt het afwachten. Jaan Vanwildemeersch is 100% fit, maar mist natuurlijk nog wedstrijdritme, maar dat komt terug door te spelen.

Wedstrijdinfo:

Seizoen 2018-2019 1ste Klasse Amateurs: speeldag 20
Wedstrijd: K.SV.OUDENAARDE (00081) - R.KNOKKE FC.(00101)
Datum en uur: Zaterdag 2 februari 2019 om 20h00
Plaats: CMP: BURG.THIENPONTSTADION - TERR.1
Adres: PRINS LEOPOLDSTRAAT 89 in 9700 OUDENAARDE
Wedstrijdleiding: REF:SILVRANTS SAM(16), AR1:DE COUVREUR HANNES(3), AR2:VANDE VELDE TIMMY(8)