Na de deugddoende zege tegen FC Knokke, trekt Oudenaarde richting Charleroi, om daar Châtelet-Farciennes te bekampen. Onze tegenstander won nog niet dit kalenderjaar en zal er alles willen aandoen om de 3 punten thuis te houden. Er hangt dus niet alleen storm in de lucht…

Op enkele seizoenen van Provinciaal naar de hoogste amateurklasse

Châtelet SC werd opgericht in 1926 met stamnummer 725. De club kende zijn meest succesvolle periode in de 21ste eeuw. In 2001 won Châtelet SC de provinciale eindronde, maar daarna werd men in de interprovinciale eindronde uitgeschakeld door vierdeklasser KFC Izegem. In 2002 won men opnieuw de provinciale eindronde. Ditmaal moest men niet naar de interprovinciale eindronde, want door de fusie van de 2 Doornikse ploegen, verdween er een Henegouwse club in de nationale reeksen en mocht Châtelet SC als eindrondewinnaar meteen promoveren naar de nationale reeksen. Het werd geen succes en de ploeg degradeerde meteen. Pas in het seizoen 2013-2014 liet de ploeg opnieuw van zich spreken. Via de eindronde promoveerde het naar bevordering. Na de hervormingen in 2016, mocht de ploeg aantreden in de 2de amateurreeks. Het speelde meteen kampioen na een indrukwekkende reeks van 27 wedstrijden zonder nederlaag en liet zelfs het gerenommeerde en ambitieuze R.F.C. de Liège achter zich.
Ondertussen was de naam gewijzigd naar Royal Châtelet-Farciennes Sporting Club. Het betreft echter géén fusie, want R.F.C. Farciennes legde de boeken neer. Châtelet ging gesprekken aan met de naburige gemeente Farciennes, dat over knappe accommodaties beschikt. Daar was wel één voorwaarde aan verbonden. De naam “Farciennes” diende dan wel in de benaming opgenomen te worden, wat gebeurde. Ook de clubkleuren werden aangepast, het paars van de ter ziele gegane club wordt bij het groen-wit gevoegd.

(H)echt blok

Châtelet bevond zich in het afgelopen seizoen constant in de degradatiezone en kon het behoud pas op de slotdag veilig stellen. De ploeg wil dit seizoen een kommerloze campagne draaien en haalde ex-Rode Duivel Alex Czerniatynski als nieuwe coach. De oudere generatie spelers van Fleurus-Heppignies-Lambusart, waarmee vorig seizoen werd gestart, verdween nagenoeg volledig. In de regio werd gezocht naar enkele jonge beloftevolle spelers. Bij RSC Charleroi haalde men Nathan Durieux en Luis Defresne. Bij Tubize haalde men de ervaren centrale verdediger Quentin Laurent. Doelman Renato Aromatario werd vervangen door de van Olympic Charleroi overgekomen Tanguy Moricone. Vooraan kan men nog steeds rekenen op spits Quentin Vanderbecq. In zijn 1ste wedstrijd verloor het op SK Deinze met 3-1. Hierna volgden 3 gelijke spelen: in eigen huis tegen Eendracht Aalst (1-1), RWDM (0-0) en bij Rupel Boom (1-1). Op Seraing werd met 0-1 gewonnen en Dessel Sport werd puntenloos naar huis gestuurd met dezelfde score. Bij leider Thes Sport werd dan nipt met 1-0 verloren. ASV Geel werd opzij gezet met 2-0. Op Oudenaarde haalden de Henegouwers een 2-0 achterstand op. Het werd 2-2. Tegen Heist werd met 2-0 gewonnen en op FCV Dender 1-1 gelijkgespeeld. Op Luik werd met 3-0 verloren, maar de daarop volgende speeldag werd Lierse Kempenzonen met 1-0 naar huis gestuurd. Op Knokke werd dan weer verloren met 3-1, maar ook Virton sneuvelde in Châtelet. Het werd opnieuw 1-0. 2018 eindigde sterk met een 1-2 zege bij RWDM.
2019 begon minder goed met slechts 2 op 12. Was de ploeg voor nieuwjaar onklopbaar in eigen huis, in 2019 verloor het alvast zijn 2 thuiswedstrijden tegen Rupel Boom met 2-3 en Deinze met 1-2. Uit werd 2 keer 1-1 gelijkgespeeld, bij Aalst en ASV Geel.

Châtelet staat na 20 wedstrijden met 28 punten 1 punt boven KSVO, dat op zijn beurt een kloof van 9 punten heeft met de barrageplaats. De ploeg won 7 keer en speelde 7 keer gelijk. Het verloor 6 maal. Met 22 doelpunten uit 20 matchen kan men bezwaarlijk spreken van sterk scorend vermogen. Enkel Dessel en SK Heist doen nog slechter. Topschutter is Quentin Vanderbecq met 9 doelpunten, gevolgd door Christy Manzinga en El Mehdi Khaida, die elk 3 keer raak troffen. Ilias Sbaa, Valentin Lamort, Jessy Gàlvez Lopèz, Aymerick Thibaut, Amine Jiyar, Nathan Durieux en Laurenet Castellana scoorden de overige doelpunten.
Defensief staat het als een huis met slechts 23 tegendoelpunten. De verdediging kan 7 clean sheets voorleggen.

”Niet te onderschatten verplaatsing”

“We staan voor een zware opdracht, want Châtelet is een niet te onderschatten verplaatsing,” beseft trainer Stefan Leleu. “Zij tonen in al hun wedstrijden een grote weerbaarheid en hebben bovendien ook nog een sterke thuisreputatie. Zij verloren in hun vorige thuiswedstrijd tegen Deinze pas in de laatste minuut en volgens ik lees in hun krantenartikelen zijn ze gebrand om de 3 punten te pakken tegen KSVO.” Het wordt dus geen gezondheidswandelingetje in naar alle waarschijnlijkheid apocalyptische weersomstandigheden.
“Châtelet won nog niet in dit kalenderjaar. We zijn dus gewaarschuwd dat we een zéér gedreven tegenstander voor de voeten krijgen.”
Onze tegenstander is een ploeg die weinig scoort, maar ook weinig incasseert. Zij wonnen al vaak met 1 goal verschil en meestal dan nog via een strafschop. “Met de ervaren Castellana en Laurent (ex Tubeke) hebben ze enkele sterke beren lopen in de verdediging. Vooraan is hun speerpunt de sterke en snelle Manzinga, met daarachter Sbaa en hun topschutter Vanderbecq. Met Durieux en Wala Zock hebben ze 2 stofzuigers voor de verdediging, die blijven lopen!”. Trainer Leleu kent dus de sterkte van onze tegenstander. “We willen zeer graag onze driepunter van tegen Knokke nog meer glans geven door een goed resultaat te behalen op Châtelet. Dus zouden we graag met zeker één punt willen terugkeren.”

Beloften struikelen

Na de knappe 0-5 zege van vorige week op Knokke, schoven onze beloften helaas toch wat verrassend onderuit tegen Châtelet-Farciennes. Ze verloren met 0-1. Ze blijven leider met 2 punten voorsprong maar 1 gespeelde wedstrijd meer dan Deinze en Luik

Spelersinfo

Jesse Martens is geschorst. Lars Wantens keert terug uit schorsing. Olivier Verstraete en Yannick Deppé pikten na ziekte donderdagavond terug aan. Lander De Keersmaecker blijft verder revalideren.

Wedstrijdinfo:

Seizoen 2018-2019 1ste Klasse Amateurs: speeldag 21
Wedstrijd: CHATELET-FARCIENNES S.C. A (00725) - K.SV.OUDENAARDE (00081)
Datum en uur: Zaterdag 9 februari 2019 om 20h00
Plaats: STADE DES MARAIS - TERR.1
Adres: RUE DU MARAIS in 6240 FARCIENNES
Wedstrijdleiding: REF:CHASPIERRE GUILLAUME(8), AR1:DENUIT ANDY(5), AR2:MINNOY ALEXANDRE(6)