Annicq De Zitter  KSVO

De aanwezigen zullen zich de verplaatsing naar Ronse niet beklaagd hebben. KSK Ronse en KSVO maakten er een mooie en spannende wedstrijd van, die eindigde op een 1-1 gelijkspel. Een echte derby-score, heet zoiets. Beide trainers konden zich om uiteenlopende redenen wel vinden in dit gelijke spel.

Ruim 12 jaar geleden, dat KSVO nog iets oogstte in het Orphale. Cruckestadion

Voor het eerst sinds 15 oktober 2011, speelde KSVO nog eens in het Orphale Cruckestadion een wedstrijd om de knikkers tegen eeuwig rivaal KSK Ronse. KSVO verloor toen met 2-0, maar zou dat seizoen wel promoveren naar de hoogste amateurklasse. De laatste keer dat KSVO iets raapte in Ronse, was op 24 februari 2008. Het werd toen 1-1 met een lokale gelijkmaker in de 94ste minuut. Het was trouwens ook van die dag geleden, dat KSVO daar nog eens kon scoren. De statistieken spraken absoluut niet in Oudenaards voordeel en daar kwam dan ook nog bij, dat KSVO in een ‘Engelse’ week zit met 3 matchen op 8 dagen. De 2 laatste waren dan nog eens op kunstgras en dat vergt toch steeds de nodige aanpassing.

Veel brandstof verbruikt na 1ste helft aan hoog tempo

Vele neutrale waarnemers waren het er na de wedstrijd over eens, dat vooral de 1ste helft het absolute topniveau was dat 2de amateurklasse te bieden heeft. SK Ronse scoorde vroeg en domineerde de openingsfase met fris aanvallend voetbal. Daarna kwam KSVO opzetten, met enkele kansen en een afgekeurd doelpunt. In de slotfase was het dan weer pompen of verzuipen voor KSVO, met onder andere een bal tegen het doelkader. In een kwalitatief mindere 2de helft kregen we, omwille van het hoge tempo met veel energieverbruik in de 1ste helft, meer gevechtsvoetbal en bijgevolg meer slordigheden langs beide kanten. Toch bleef de wedstrijd boeiend en vooral spannend. De ingevallen Jelle Belmans tekende in de slotfase voor de gelijkmaker. Verdiend, dat vonden vriend en vijand achteraf.

Jelle Belmans wist van ex-ploeg, dat SK Ronse veel kwaliteiten heeft

Het werd een duel van 2 ploegen, die dit seizoen resoluut de kaart van de jeugd trekken. De thuisploeg ging die jonge talenten vooral over de grens halen, terwijl bij KSVO vooral in eigen vijver kweekt. De 20-jarigen Gilles Van Herreweghe en Robbe Vandenheede zijn al bijna certitudes in de ploeg en voor het eerst stond de amper 18-jarige Mano Decuypere aan de aftrap. Hij kreeg de voorbije competitiewedstrijden al enkele invalbeurten en kreeg in de oefencampagne voluit zijn kans. Iets voorbij het uur werd hij afgelost door Jelle Belmans, pas terug na enkele weken inactiviteit. “Na anderhalve maand revalideren ben ik pas sinds drie weken terug intensief aan het trainen,” zegt Jelle Belmans. “Een positieve coronatest gooide zelfs nog even roet in het eten, maar deze week kon ik opnieuw voluit gaan.” Jelle was meteen belangrijk met een gouden binnenkopper. “Dit waren mijn eerste speelminuten en als je dan meteen kunt scoren en je ploeg zo nog een punt kunt bezorgen, doet dat deugd. Ik maak gemiddeld maar drie tot vier goals op een seizoen en dit was dus meteen een belangrijke.”
Jelle had enkele tips gekregen over de spelwijze van SK Ronse vanuit Dikkelvenne, waar hij enkele seizoenen heeft gespeeld. Dikkelvenne won vorige week met 2-0 van Ronse. “Ik wist van mijn ex-ploeg dat bij Ronse heel wat voetballend talent zit. We wilden hier vooral niet verliezen. Dit is onze derde match op een week tijd en we hebben geprobeerd op ons elan verder te gaan. Met een punt op verplaatsing mogen we best wel tevreden zijn,” aldus Jelle Belmans.

Beide coachen konden zich verzoenen met het gelijke spel

Stefan Leleu besefte maar al te goed dat voor zijn jonge spelersgroep 3 wedstrijden spelen op 8 dagen zwaar is. “Ik had gevraagd om er voor te zorgen dat we geen vroege tegentreffer zouden slikken, maar dat gebeurde toch. En dat kroop meteen extra in de kleren. Bepaalde spelers hadden mij voor de match al gezegd dat ze toch vermoeidheid in de benen voelden. De groep toonde dan ook mentale weerbaarheid door in de slotfase nog gelijk te stellen en ik denk dat we ons daar allen mee kunnen verzoenen.”
Coach Sam Goethals kon de mening van de Oudenaardse coach zeker delen en nam vrede met het gelijke spel, al had zijn ploeg lang uitzicht op de eerste driepunter van het seizoen. “In onze eerste 2 matchen was ons openingskwartier telkens niet goed. Ik had mijn spelers ook op het hart gedrukt om nu goed aan de wedstrijd te beginnen en dat loonde meteen. Onze eerste helft was gewoonweg knap. Vorige week is ons gebrek aan ervaring afgestraft geweest, maar nu was ons positiespel al stukken beter. Na de rust moesten we wat gas terugnemen en kregen we het moeilijker. Jammer voor de jongens dat dan die gelijkmaker in het slot nog valt, maar de eerlijkheid gebiedt toe te geven dat Oudenaarde dat punt verdiende.”
KSK Ronse beschikt over een jonge spelersgroep. “Ik hoop dat de achterban begrijpt dat we met deze jonge groep tijd zullen nodig hebben,” vervolgt trainer Goethals. “We hebben immers 22 nieuwe spelers, allemaal jongens van tussen de 18 en 21 jaar. We zijn een ploeg in opbouw en dat gaat met ups en downs, maar we groeien en dat is het belangrijkste. Ik had natuurlijk liever gewonnen, dan hadden we 4 punten en stonden we op 2 punten van Oudenaarde, maar los van het puntenverlies op het einde van de match, ben ik een tevreden trainer. We hadden een zwaar openingsprogramma met thuismatchen tegen KRC Gent en KSV Oudenaarde, 2 sterkhouders van de reeks, en een gevaarlijke verplaatsing naar Dikkelvenne. Maar met 2 gelijke spelen in eigen huis en de nederlaag in een uitmatch, is de situatie nu niet echt alarmerend. Het seizoen is lang en we moeten blijven werken met deze jonge groep. Van jongens rond de twintig jaar kan je niet dezelfde maturiteit verwachten, als spelers van 28 met ervaring. We moeten nu vlug wel de nodige punten pakken, zodat we kunnen opschuiven in de stand,” eindigt de Ronse-coach.


Wedstrijd

zaterdag 13/02 om 20u00

KSC DIKKELVENNE

V/S

K.S.V.O.


Stand

1

KVK Ninove

4

12

2

KRC Gent

4

8

3

K.S.V.O

4

7

4

KFC Sparta Petegem

3

6

4

RC Harelbeke

4

6

4

KSC Dikkelvenne

4

6

4

KFC Merelbeke

4

6

8

KSC Lokeren-Temse

3

5

8

Olsa Brakel

3

5

10

KSV Zwevezele

3

4

11

KVV Zelzate

3

3

12

KSK Ronse

4

2

12

RFC Wetteren

4

2

14

KSCT Menen

3

1

14

KVK Westhoek

4

1

14

FC Gullegem

4

1

Kalender

13/02

20u00

KSC DIKKELVENNE

K.S.V.O.

Topscorers

1

Kristof Verspeeten

3

2

Jochen Van Waeyenberghe

2

3

Jesse Martens

1

3

Jelle Belmans

1

3

Lorenzo Heirwegh

1

3

Olivier Verstraete

1