Wedstrijden tussen KSVO en KRC Gent spreken nog steeds tot de verbeelding. Beide ploegen kunnen ook al terugblikken op een rijke geschiedenis met veel ups en downs en heel wat spannende onderlinge confrontaties. Gent verjongde zijn kern fors en steekt de ambities niet onder stoelen of banken. Zij mikken minstens op de eindronde.

Een stukje Belgische voetbalgeschiedenis

Onze komende tegenstander, Koninklijke Racing Club Gent, is de oudste club van onze provincie. Hoewel KRC Gent (stamnummer 11) ouder is dan AA Gent (stamnummer 7), heeft de ploeg uit de Ghelamco-arena wel een ouder stamnummer dan “de Ratjes”. De ploeg heeft het grootste deel van zijn bestaan in de schaduw gespeeld van La Gantoise, maar heeft wel een uniek record! Het speelde immers vanaf 1905 liefst 105 seizoenen in het Emanuel Hielstadion en is daarmee de Belgische clubs die het langst in hetzelfde stadion bleef spelen. Op het einde van het seizoen 2009-10 verliet Racing Gent het Hielstadion en verhuisde naar het huidige PGB-stadion op het grondgebied Oostakker. Het Hielstadion wordt nu nog steeds gebruikt voor atletiek.
“Racing Club de Gand” ontstond op 1 april 1899 uit de fusies van enkele lokale ploegen. Tot halverwege de jaren 30 van vorige eeuw, speelde de ploeg in de eredivisie en was een rivaal van La Gantoise. Hierna zakte de ploeg terug naar de lagere nationale reeksen. Begin de jaren 80 speelde de ploeg zelfs een decennium in de hoogste provinciale reeks. Op het einde van de jaren 80 probeerde het via een fusie met Heirnis Gent de gouden tijden te laten terug komen, echter met wisselend succes. In 1998-1999 stond de ploeg dicht bij promotie naar de toenmalige 2de klasse, maar het verloor in de eindronde voor promotie van RAEC Mons. Het succes werd niet meer herhaald en de ploeg viel weer terug tot bevordering. In 2000 volgde een nieuwe fusie met KVV Standaard Meulestede en ging verder als Royal Racing Club Gent-Zeehaven. Na een nieuwe fusie in 2002 met KFC Oostakker werd de naam Koninklijke Racing Club Gent-Zeehaven. In het seizoen 2007-2008 won de ploeg het kampioenschap in Bevordering. Het werd echter een ticketje heen-en terug. Na 4 seizoenen de promotie te hebben misgelopen, lukte het toch om opnieuw kampioen te spelen en vanaf 2013-2014, mocht de ploeg opnieuw aantreden in 3de klasse. Sinds de hervorming van 2016, speelt de ploeg in de 2de amateurklasse. Op 1 juli 2016 werd de naam opnieuw gewijzigd naar “Koninklijke Racing Club Gent”. Gent deed het vorig jaar niet slecht en stond na 24 speeldagen op de 5de plaats. Het had dus nog alle uitzicht op deelname aan de eindronde, tot Corona roet in het eten strooide.

Zuur puntenverlies in slotfase

Net als KSVO verloor Gent nog niet in dit prille seizoen. Het speelde net als KSVO 1-1 gelijk op het veld van SK Ronse. In eigen huis werd vervolgens gewonnen van buur FC Wetteren met 2-1. Vorige week speelde het een slechte 1ste helft tegen SC Dikkelvenne, maar zette dat na de rust recht. De 2-1 kwam er in de 90ste minuut, maar diep in de toegevoegde tijd, moest het toch nog 2 punten afgeven. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in extremis op 2-2. De ratjes zullen er zeker op uit zijn om die verloren punten ‘elders’ te gaan recupereren. Gent won dus 1 keer en speelde 2 keer gelijk. Het scoorde 5 treffers en incasseerde er 4. Gent staat samen met 4 andere ploegen op een gedeelde 4de plaats met 5 punten. Dat zijn er 2 minder dan KSVO en 4 minder dan leider VK Ninove, dat na 3 matchen het maximum heeft. Topschutter met 3 goals is Niels Elewaut. De oudgediende, die bezig is aan zijn 8ste seizoen bij Racing Gent, scoorde al 3 keer, waarvan 2 keer vanop de stip. Joran Triest en Stef De Backer scoorden elk 1 keer. Tot vorig seizoen was Kevin Frans doelman. Hij verkaste in het tussenseizoen naar reeksgenoot FC Wetteren. Krsitof Verspeeten, onze topschutter, heeft dan weer een Gents verleden. Hij kwam bij zijn 1ste passage in het seizoen 2013-2014 over van KRC Gent-Zeehaven

Ploeg met veel offensieve kracht

Trainer Stefan Leleu blikt nog eens terug op de Engelse week, die KSVO positief afsloot. “We hebben een normale trainingsweek achter de rug,” zegt hij. “Dinsdag hadden we een goede en pittige training. De jongens, die iets minder minuten gespeeld hadden, hebben wel nog een extra prikkel gekregen.
Laat ons op ons elan verder gaan en de nodige punten blijven sprokkelen om bovenaan mee te draaien.” Stefan weet ook dat KRC Gent traditiegetrouw een niet te onderschatten tegenstander is. “Racing Gent is een goed voetballend team met heel wat mogelijkheden. De van Vigor Wuitens Hamme overgekomen Joran Triest is diepe spits, geflankeerd door de onvermijdelijke Elewaut en de snelle Hebbelinck. Zij haalden ook nog het broederpaar Ibrahim en Hasan Ertürk binnen. Laatstgenoemde scoorde de 2 doelpunten voor SK Sint-Niklaas in de met 2-4 verloren match tegen KSVO. Kortom, het is een team met ambitie en veel kwaliteiten. Zoals steeds zullen wij de ganse match moeten opletten en bij de les zijn.”

Spelersinfo:

Mathias Vercauteren wordt veiligheidshalve nog wat gespaard, maar zou in principe volgende week kunnen meetrainen met de groep. Lorenzo Heirwegh heeft nog niet getraind en het wordt afwachten hoe alles evolueert. Jaan Vanwildemeersch traint mee, maar momenteel is het na elke training afwachten of er géén reactie optreedt. Milan Cambier is terug van zijn buitenlands avontuur en heeft gretig getraind. Hij is heel hongerig om zich te tonen. Hij heeft natuurlijk wat wedstrijdritme te kort en kan dit vanaf deze avond beginnen oppikken.

b>Wedstrijdinfo:

Seizoen 2020-2021 2de Afdeling VV A: speeldag 4
Wedstrijd: K.SV.OUDENAARDE (00081)- KRC GENT (00011)
Datum en uur: Zaterdag 10 oktober 2020 om 18h00
Plaats: Burgemeester Thienpontstadion – Terrein 1
Adres: Prins Leopoldstraat 89 in 9700 Oudenaarde
Wedstrijdleiding: Ref.: De Keyzer Tim – AR1: Decroo Sam – AR2 Delporte Nick


Wedstrijd

zaterdag 13/02 om 20u00

KSC DIKKELVENNE

V/S

K.S.V.O.


Stand

1

KVK Ninove

4

12

2

KRC Gent

4

8

3

K.S.V.O

4

7

4

KFC Sparta Petegem

3

6

4

RC Harelbeke

4

6

4

KSC Dikkelvenne

4

6

4

KFC Merelbeke

4

6

8

KSC Lokeren-Temse

3

5

8

Olsa Brakel

3

5

10

KSV Zwevezele

3

4

11

KVV Zelzate

3

3

12

KSK Ronse

4

2

12

RFC Wetteren

4

2

14

KSCT Menen

3

1

14

KVK Westhoek

4

1

14

FC Gullegem

4

1

Kalender

13/02

20u00

KSC DIKKELVENNE

K.S.V.O.

Topscorers

1

Kristof Verspeeten

3

2

Jochen Van Waeyenberghe

2

3

Jesse Martens

1

3

Jelle Belmans

1

3

Lorenzo Heirwegh

1

3

Olivier Verstraete

1