Stamnummer 81 en stamnummer 90: beiden vieren dit jaar hun 100-jarig bestaan, maar beide ploegen verkeren momenteel in troebel degradatiewater. In een ongetwijfeld geladen wedstrijd kunnen Aalst en KSVO een stap zetten, richting behoud. Voor KSVO liggen de zaken iets gunstiger dan voor Aalst, dat op de barrageplaats staat. Met een zege kan KSVO wat opgeluchter ademen. Beide ploegen hebben na dit treffen echter nog een loodzwaar programma voor de kiezen!

Trainers betaalden gelag van mindere resultaten

KSVO speelt zijn 3de seizoen in de hoogste amateurklasse. Voor onze tegenstander is dat het 2de seizoen. Eendracht promoveerde onder Tom De Cock naar de hoogste amateurklasse. Vorig seizoen kon hij na een aarzelende start Eendracht naar de rustige middenmoot loodsen. Dit jaar lagen de ambities bij aanvang echter een stuk hoger. Zeb Van Gerven kwam over van FCV Dender als vervanger van doelman Kevin Van Den Noortgaete, die de club moest verlaten en nu aan de slag is bij Olsa Brakel. Matthias Lievens, overgenomen van SK Deinze moet de ervaren man achterin worden. Maxime Annys, ooit nog aan de slag bij VC Westerlo werd aangeworven als defensieve middenvelder. Bij Dender haalde men ook nog René Sterckx. De Kuyper kwam over van degradant VW Hamme. Geen onaardige transfers, maar toch wou het maar niet lukken.
Eendracht kende een eerder matige start met 3 gelijke spelen op rij. Thuis tegen Seraing en Virton werd 1-1 en 0-0 gelijkgespeeld. Tussendoor werd het ook 1-1 op Châtelet. Het verschil tussen een matige en een heel goede start lag hem in 3 fases. Aalst miste immers in elke match een strafschop op een cruciaal moment! Indien deze waren benut, was Aalst na 3 speeldagen medeleider! Nu moest het achter de feiten lopen, zeker nadat op speeldag 4 voor het eerst werd verloren bij het toen puntenloze SK Heist met 2-1. Op speeldag 5 werd voor het eerst gewonnen. In eigen huis tegen ASV Geel werd het 3-1. Aalst speelde knap 2-2 gelijk bij Rupel Boom en leek vertrokken. Maar in eigen huis tegen rivaal FCV Dender liep het pijnlijk mis. De 0-2 nederlaag liet zware sporen na, zeker toen de week daarna bij Rode Lantaarn FC Knokke ook al werd verloren met 4-1. Donkere wolken boven Aalst en dan weet je dat er wat staat te gebeuren. In de extra-tijd tegen Lierse, moesten de Ajuinen nog onverdiend 2 punten afstaan na een late 2-2. Aalst stond toen voor 2 heel moeilijke uitwedstrijden. Op het veld van Dessel Sport werd echter knap gewonnen met 1-2, maar de daarop volgende speeldag verloor het, zij het wel eervol, met 3-2 op Deinze. Geen genade, want trainer Tom De Cock werd op de keien gezet, wat voor de nodige wrevel zorgt bij de supporters van Eendracht Aalst, waar het zelden of nooit rustig is. Hij werd tijdelijk vervangen door de T2 Carl De Geyseleer. De T2 debuteerde sterk met een 2-0 zege tegen KSVO. Toen ook op RWDM met 1-3 werd gewonnen, leek de trein vertrokken, zeker toen het met Yves Van Borm uitpakte als nieuwe trainer. Deze kreeg echter geen vat op de resultaten en zag zijn ploeg voor nieuwjaar 3 keer op rij verliezen tegen Thes Sport en SK Heist (telkens 1-2) en op het veld van FC Luik met 3-1. Van Borm hield het na amper 3 matchen al voor bekeken. Hij werd op zijn beurt vervangen door oud gediende Bart Van Renterghem, die het huis nog kende van zijn eerdere passage. Hij moest na de winterstop de ploeg een nieuw elan geven, maar ook onder hem vielen de resultaten tegen, waardoor de club in troebel degradatiewater terecht kwam. In de Wintermercato werden wel nog heel wat, vooral jonge spelers binnengehaald. Bij Lierse haalde het doelman Bo Geens, die 1ste doelman werd. Ook Nico Binst kwam van RWDM. Hij moest het scorend vermogen opkrikken.
Aalst startte 2019 met een 3-0 nederlaag op Virton, een 2-0 op FCV Dender, een 1-0 op Lierse Kempenzonen en een 5-2 op Thes Sport. Tussendoor werd tegen Châtelet 1-1 gelijkgespeeld. Het was het enige puntje dat Aalst haalde in 7 wedstrijden. Toch lijkt er een lichte kentering te komen in de resultaten van Aalst, want uit zijn laatste 5 matchen haalde het 9 op 15. Er werd gewonnen van Rupel Boom (2-1) en op ASV Geel (1-2). Gelijkgespeeld werd er in eigen huis tegen RWDM en FC Knokke (0-0) en FC Luik (2-2).

Verloren zoon Klaas De Rock kan voor extra pigment zorgen

Begin februari dit jaar, viel Klaas De Rock in onmin met het huidige bestuur en trainer en werd, tot groot ongenoegen van de supporters, verbannen naar de B-kern. Scoren deed de ploeg al zo moeilijk en het verbannen van de topschutter en publiekslieveling zette heel wat kwaad bloed. Maar net voor deze match tegen KSVO, werd Klaas De Rock weer opgevist. Vorige week scoorde hij 5 keer en gaf een assist in de met 2-6 gewonnen beloftenmatch op FC Knokke. Klaas krijgt dus zijn eerherstel en zal ongetwijfeld supergemotiveerd zijn, naar het bestuur, de fans die hem zijn blijven steunen én tegen zijn ex-ploeg. Of Klaas nu de Joker wordt van het bestuur of eerder een wanhoopspoging van de sportieve staf van Eendracht Aalst om het verloren vertrouwen van de supporters terug te winnen, zal de komende wedstrijden blijken! Het geeft alvast een extra pigment mee aan deze degradatietopper en altijd geladen duel.

Aalst in puntennood

Eendracht Aalst staat momenteel op de 13de plaats met 27 punten uit 26 wedstrijden. Het heeft 1 punt achterstand op de veilige 12de plaats, die door SK Heist wordt bezet. KSVO heeft 3 punten meer, maar kan ook genieten van 3 meer gewonnen wedstrijden. Aalst moet dus immers 4 punten goedmaken op KSVO. Dessel Sport staat op een degradatieplaats met 1 puntje minder. ASV Geel en FC Knokke volgen op respectievelijk 3 en 7 punten.
Aalst won 6 keer, verloor 11 keer en speelde 9 keer gelijk. Het team scoorde net als KSVO 32 doelpunten.
Topschutters is Ibrahima Mbaye met 6 doelpunten. Klaas De Rock volgt met 4 goals. Het trio Cédric Mitu, Gianni De Neve, René Sterckx scoorde elk 3 keer. 3 spelers scoorden elk 2 maal: Jona Heymans, Matthias Lievens en Daan Vekemans. De overige doelpunten kwamen van de voet van Mitch Dekuyper, Falko Geenens, Nico Binst, Kenny Van Hoevelen, Arne Van den Eynde en Jo Gilis. Aalst profiteerde 1 keer van een owngoal. Eendracht incasseerde 43 doelpunten en dat zijn er 10 minder dan KSVO. De verdediging kan 4 clean Sheets voorleggen.

T2 Kurt Van Synghel beseft belang van deze derby

Met 7 bedreigde ploegen gaan we de laatste 4 speeldagen in. Er staan nog heel wat onderlinge confrontaties tussen die bedreigde ploegen op het menu en zowel voor Aalst als KSVO, oogt het vervolg van de competitie bijzonder zwaar. Puntenwinst is dus voor beiden cruciaal!
“Op Virton hebben we een zeer verdienstelijke wedstrijd gespeeld waarin we verschillende goede kansen hebben gecreëerd,” keert T2 Kurt Van Synghel nog eens terug op vorige speeldag. “Spijtig genoeg hebben we niets kunnen meebrengen uit Virton.”
Kurt laat zijn licht schijnen op de komende superbelangrijke match. “Het is voor beide ploegen een zeer belangrijke wedstrijd die geen van beide wil verliezen. Er zal veel volk aanwezig zijn en voor spelers en entourage zijn dat de wedstrijden waarvoor je het toch doet. Iedereen zal sowieso gemotiveerd zijn. Aalst is reeds toe aan zijn 3de trainer en die kent het verleden en de spirit van de club. Bart Van Renterghem beseft dus maar al te goed waar zijn club voor staat. Aalst is een ploeg met veel gestalte met de daaraan gekoppelde kopkracht. Vooraan beschikken ze over veel snelheid. Ik heb ook gelezen dat Klaas terug meetraint met de A-kern. Hij zal er zaterdag dan ook wel bij zijn en dat is toch een extra wapen voor Eendracht!”

Wedstrijdinfo:

Seizoen 2018-2019 1ste Klasse Amateurs: speeldag 27
Wedstrijd: K.SV.OUDENAARDE (00081) - SC.EENDRACHT AALST(00090)
Datum en uur: Zaterdag 30 maart 2019 om 20h00
Plaats: Burgemeester Thienpontstadion - TERR.1
Adres: Prins Leopoldstraat 89 in 9700 Oudenaarde
Wedstrijdleiding: Ref.: Brinckman Jurgen – AR1: De Couvreur Hannes – AR2: D'Haene Niels