Het Covid-19 virus zorgt niet alleen voor paniek en chaos op wereldschaal, het stuurde ook nog eens de eindfase van de voetbalcompetities in de war. Voor KSVO stond niet echt nog iets op het spel, maar toch blijft het omwille van minstens één reden heel jammer, dat dit seizoen niet verder kon worden afgewerkt.
Na 9 seizoenen neemt Dempsey Vervaecke afscheid van – we mogen het met enige trots zeggen – “zijn” KSV Oudenaarde. De 30-jarige spits vond dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en vond die, iets dichter bij huis. Dempsey is volgend seizoen opnieuw te zien in het Burgemeester Thienpontstadion, zij het wel in het rood-witte shirt van tegenstander FC Gullegem. Het zal wennen zijn. Het is dan ook bijzonder jammer, dat de competitie voortijdig werd afgebroken en we onze spits niet meer in de bloemetjes kunnen zetten. We blikken even terug op 9 seizoenen historische, grappige en emotionele momenten.

Binnenkomen langs de grote poort

Niemand had tijdens de ploegvoorstelling in juni 2011 durven voorspellen, dat nieuwkomer Dempsey Vervaecke iets minder dan een jaar later al geschiedenis zou schrijven bij KSV Oudenaarde. Met ballen aan zijn lijf, groter dan het Atomium, trotseerde de toen 22-jarige spits die bewuste “03/06/2012” op Tivoli de 50 meter afstand tussen de middenstip en het penaltypunt. 50 meter tussen hel of eeuwige roem, een heel dun lijntje tussen de toenmalige 3de klasse en 2de klasse. Na 2 keer 90 minuten en verlengingen hadden KSVO en opponent URS du Centre La Louvière nog niet gescoord in de finale van de eindronde voor promotie naar 2de klasse. Strafschoppen moesten uiteindelijk uitsluitsel brengen. De laatste elfmeter kon al voor de beslissing zorgen over al dan niet de promotie. KSVO had er 4 op een rij binnen getrapt. Centre ook, maar Merlier had er tussendoor wel al eentje gestopt. Immens moet de druk geweest zijn, want scoren vanaf de stip betekende promotie voor de ploeg van trainer Leleu, die nauwelijks 2 seizoenen daarvoor ten dode was opgeschreven na een desastreuze start met amper 2 punten uit 9 matchen. De spits uit Vijve nam de verantwoordelijkheid op zich en negeerde de ruim 7000 schreeuwende en op wraak beluste Wolven, die de bui al voelden hangen. Hij trok zich van de intimidatie van doelman Delwarte niets aan en keek nonchalant de andere kant op, toen die hem aan de stip nog wat kwam uitdagen. Dempsey trapte zelfverzekerd de bal naar rechts, doelman Delwarte ging naar links. Even leken de wereld en onze harten stil te staan, toen de bal de binnenkant van de paal aaide. Een microseconde later trilden de netten en ontplofte het Oudenaardse vak, een moment dat voor altijd op onze netvliezen blijft gebrand. En de Wolven? Dat waren plots poesjes…

De weg naar de top

De ploeg die het op die bewuste dag haalde, was geen vedettenploeg. Neen! Het was een team winnaars, gekneed door trainer Stefan Leleu. De generatiegenoten Tom Raes, Ramzi Ben Ahmed, Klaas Vanden Bossche, Mathias Schamp, Jesse Martens, Viktor De Coker, Dieter De Wilde en Dempsey Vervaecke waren jonge en erg ambitieuze spelers die in eigen jeugd werden opgeleid, of dank zij een goede scouting terecht kwamen bij KSVO. Zij werden op sleeptouw genomen door de routiniers van de ploeg Pieter Merlier, Ludwin van Nieuwenhuyze en Mathieu Dejonckheere. Samen met een heel sterke bank, was dit een Dream team, de nieuwe gouden generatie van KSVO.
Na het afscheid van het fameuze spitsenduo Sandy Martens-Thompson Ode, moest KSVO op zoek naar een nieuwe aanval, want ook jeugdspeler Thomas Vivé was vertrokken naar concurrent SK Ronse, op zoek naar meer speelminuten. KSVO pakte meteen uit met een spits met naam: Kevin De Broyer, gewezen topschutter bij onder andere Union SG en SK Ronse, moest voor de nodige doelpunten zorgen. Hij kreeg als spitsbroeders Tidjy Carton en Dempsey Vervaecke, die het onder hun beiden moesten uitmaken wie back-up of 2de spits zou worden. Dempsey was vooral in het begin bankzitter, maar scoorde op speeldag 4 al zijn eerste officiële treffer in de met 8-1 gewonnen thuismatch tegen KM Torhout. Enkele weken later tekende hij reeds voor zijn eerste, zij het niet 100 % echte hattrick op het veld van Verviers. De komst van De Broyer bleek geen voltreffer te zijn en Vervaecke kreeg al vlug voluit zijn kans als diepste spits. De beloning kwam er op die memorabele 03/06/2012 rond 18h50 op Tivoli.

Apotheose op de Bosuil

In 2de klasse had Dempsey het aanvankelijk wat moeilijk, maar op karakter knokte hij zich naar een basisplaats. Tegen Boussu Dour Borinage scoorde hij uitgerekend op zijn verjaardag, met een gelukje zijn 1ste competitiedoelpunt in 2de klasse. Enkele weken later zorgde hij samen met Viktor De Coker voor het orgelpunt op de Bosuil tegen de Great Old. Nadat Viktor KSVO halverwege eerste helft op gelijke hoogte had gebracht, zorgde Dempsey 10 minuten voor het einde voor de climax door een bliksemsnelle counter met stijl af te ronden. De viering was er ook ééntje met stijl, echter ietsje van het goede teveel en Dempsey kreeg na zijn al te uitbundig dansje een 2de gele kaart. Ook in de terugmatch tegen Antwerp was hij de boeman en scoorde de 1-0. KSVO leek gered, maar dank zij wat “kunstgrepen” van de KBVB en het BAS moest het op unfaire wijze degraderen. Dempsey bleef KSVO trouw en kreeg met Mézine een nieuwe spitsbroeder. Samen zorgden zij voor een karrenvracht doelpunten en een knappe 2de plaats. Een nieuwe apotheose kwam er bijna in de cupmatch tegen Club Brugge, toen hij voor de ogen van TV-kijkend Vlaanderen in de slotfase enkel door een super-save van doelman Mathew Ryan van de gelijkmaker werd gehouden. Tevens werd hij beloond met het “doelpunt van het seizoen” na een indrukwekkende solo op net veld van FC Rupel Boom.

Knokken na terugval

Maar ook Dempsey heeft het niet voor niets gekregen en heeft moeten knokken om zijn status van 1ste spits te behouden. Zo miste hij in het seizoen 2014-2015 door een kwetsuur een deel van de voorbereiding. Hij knokte zich echter terug in de ploeg en pakte op speeldag 10 meteen uit met een hat trick op het veld van zijn favoriete tegenstander, KFC Izegem (nu Mandel United). Dempsey vond zichzelf terug en zou uiteindelijk toch 11 goals maken in dat seizoen.

Als Dempsey 3 keer scoort, pas dan op voor uw BMW!

Het seizoen 2015-2016 zou een onvergetelijk en historisch seizoen worden. Door de competitiehervorming kwam er een nieuwe reeks bij: de hoogste amateurklasse. KSVO was vastberaden om die promotie te behalen. Na een aarzelende start, kwam het team goed op dreef en denderde vooral in eigen huis over de tegenstand.
In de voorbereiding van dat seizoen was er eventjes een vals noot, toen KSVO “slechts” gelijkspeelde tegen buur KWIK Eine. Dempsey scoorde wel vanop de stip, maar wrong enkele opgelegde kansen de nek om. Toenmalig KSVO-jeugdvoorzitter Kurt Vandeputte kwam onze spits na de match tussen pot en pint wat jennen. Dempsey, altijd wel te vinden voor een grap en onze voorzitter, ook niet verlegen als het er op aankomt om voor de nodige sfeer te zorgen, daagden elkaar wat uit en sloten een weddenschap af. “Als je dit seizoen een zuivere hattrick maakt, mag je een week met mijn spiksplinternieuwe BMW 640 rijden”!
En wat gebeurde er in de thuismatch tegen KRC Gent? Na 35 minuten had Dempsey 2 opeenvolgende goals gemaakt. Hij grapte nog met zijn spitsbroeder dat hij er nog slechts eentje meer moest maken in acht minuten tijd. En iets later lukte dat nog ook! Dempsey had de weddenschap gewonnen. Een autofreak is Dempsey nochtans niet. "Het was gewoon het eerste waar ik kon op komen”, zei hij achteraf. “Maar goed, het zal leuk zijn om eens in zo'n mooie “voiture” rond te toeren. Na de match grapte ik al dat Kurt zijn auto moest leegmaken.” Wisselen van auto? “Dat wil ik Kurt niet aandoen, want ik rijd nog altijd met mijn allereerste autootje: een Ford Fiesta”.

Plezier maken als het kan, ernstig zijn als het moet

Dempsey was steeds te vinden voor een grap en stond op de 1ste rij om sfeer te maken. Na elke gewonnen match werd hij met zijn langgerekte “Forza EsVee”-kreet de aanjager bij de jonge supporters.
In april 2016 kondigde hij in een filmpje zijn afscheid aan, omdat hij de kans kreeg om bij een buitenlandse ploeg te gaan spelen. Het Chinese FC Yanbian Fude wou hem inlijven, maar hij zou het seizoen 2015-2016 wel nog uitdoen bij KSVO. “Het afscheid zal een emotioneel moment worden”, zei hij met een uitgestreken gezicht. Velen trapten toch in deze erg geslaagde en gewaardeerde 1 april grap.
Maar éénmaal op het veld was het echter bittere ernst. Door zijn niet aflatende inzet werd hij één van de moeilijkst te bespelen spitsen. Trainer Stijn Geys van KFC Oosterzonen, enkele seizoenen tegenstander van KSVO in de hoogste amateurreeks, zei voorafgaand aan de persconferentie dat “die Vervaecke” in zijn ogen de moeilijkste spits uit deze reeks was om tegen te spelen. “Hij is fysiek sterk, leep, snel, tweevoetig, goed schot, uitstekend kopspel, een enorme werklust én hij heeft een neus voor doelpunten. Als verdediger moet je goede papieren kunnen voorleggen, want hij doet u alle hoeken van het veld zien en je mag hem geen seconde uit het oog verliezen. Dit is echt een beest om tegen te spelen!”

Dempsey verloor zijn Partner in Crime

Het einde van een sportief hoogstaand 2015 zou helaas overschaduwd worden door de dood van Viktor De Coker. Viktor verloor op 19 december 2015 het leven in een auto-ongeval. Voor gans KSVO was en is dit tot op heden nog steeds een mokerslag. Dempsey Vervaecke verloor die dag niet alleen een belangrijke medespeler, hij verloor zijn goede vriend en “Partner in Crime”, want hij had een heel bijzondere band met Viktor. Toen Dempsey na afloop van het seizoen 2015-2016 door de supportersclub The Yellow Vikings werd uitgeroepen tot beste speler van het seizoen, droeg hij met tranen in de ogen die trofee op aan zijn onfortuinlijke ploegmakker. Volgend seizoen zal onze ex-spits bij zijn nieuwe ploeg FC Gullegem dan ook spelen met het iconische rugnummer 19. En of het lot het nu zo gewild heeft of niet, Dempsey en zijn vrouwtje Stéphanie werden dit jaar… op 19 april de fiere ouders van een zoontje, Léon.

Afscheid met positieve noot

Het voorbije seizoen startte voor Dempsey in mineur. Door een vervelende kwetsuur viel nagenoeg zijn ganse voorbereiding in het water en even werd er gevreesd voor een operatie. Dempsey keerde echter opnieuw terug, maar had aan een goed op dreef zijnde Donovan Habbas echter een stevige concurrent. Na diens vertrek na Nieuwjaar, lag de weg opnieuw open voor “Djemp”. Een bekroning voor zijn 9 seizoenen is hem door de huidige gezondheidscrisis echter niet gegund. Begin maart viel het doek al over deze bizarre competitie. Helaas geen afscheidsfeest voor onze populaire aanvaller, maar hij zorgde wel voor een symbolische afsluiter van zijn hoofdstuk bij KSVO, door in de laatst gespeelde match op SK Sint-Niklaas de laatste treffer van het seizoen te maken. Hij zorgde in de laatste minuut vanop de stip voor de 2-4 én gaf KSVO de zekerheid van de 1ste zege na Nieuwjaar.

De statistieken van Dempsey

Dempsey speelde 291 officiële matchen in het geelzwarte shirt! Het Corona-virus dat iedereen teistert, zorgt er helaas voor dat hij de kaap van 300 wedstrijden net niet zal bereiken.
110 doelpunten

Seizoen 2011-2012: 3de klasse A
31 competitiematchen, 10 goals
6 Eindrondematchen, 4 goals
2 bekermatchen

Seizoen 2012-2013: 2de klasse
29 competitiematchen, 6 goals
2 bekermatchen

Seizoen 2013-2014: 3de klasse A
34 competitiematchen, 9 goals
4 bekermatchen, 4 goals

Seizoen 2014-2015: 3de klasse A
33 competitiematchen, 11 goals
3 bekermatchen

Seizoen 2015-2016: 3de klasse A
34 competitiematchen, 19 goals
1 bekermatch

Seizoen 2016-2017: 1ste amateurklasse
30 competitiematchen, 13 goals
3 bekermatchen, 2 goals

Seizoen 2017-2018: 1ste amateurklasse
28 competitiematchen, 11 goals
3 bekermatchen, 1 goal

Seizoen 2018-2019: 1ste amateurklasse
30 competitiematchen, 10 goals
1 eindrondematch, 1 goal
2 bekermatchen, 2 goals

Seizoen 2019-2020: 2de amateurklasse
16 competitiematchen, 6 goals
1 bekermatch, 1 goal

Dempsey won ook de trofee “Doelpunt van het jaar” in het seizoen 2013-2014 en werd zowel in het seizoen 2015-2016 als 2016-2017 uitgeroepen tot “Gouden Viking”, trofee voor de beste speler van het seizoen.