22-02-2018 — Onze komende tegenstander ASV Geel is een ploeg met een woelig verleden. De Kempense trots promoveerde eind vorige eeuw naar de hoogste Belgische voetbalklasse, maar dat zou het begin worden van de zwanenzang, met het failliet van KFC Verbroedering Geel, de samenwerking met Verbroedering Meerhout en diverse naamswijzigingen. Mogelijk wordt er een nieuw hoofdstuk geschreven in de geschiedenis van de Kempense ploeg, want een nieuwe fusie is nakend.

Er was eens…

“Allemaal Samen Verbroedering Geel” met blauw en witte clubkleuren is tot tegenstelling van wat velen denken, geen fusieploeg. FC Verbroedering Geel speelde vanaf halverwege de jaren 80 in 2de klasse. Het seizoen 1998-1999 werd voor de ploeg uit de Kempen, want voor het eerst in zijn bestaan, promoveerde het naar de 1ste klasse. De club ging samen met KFC Herentals, dat meer dan een halve eeuw in de nationale reeksen had gespeeld. De fusieclub speelde verder met het stamnummer van Geel. Het verblijf op het allerhoogste niveau was echter van korte duur, en na 1 seizoen zakte het terug naar Tweede klasse. Het sprookje zou enkele jaren later een nachtmerrie worden.
Begin maart 2006 werd Verbroedering Geel wegens een omkoopzaak veroordeeld tot degradatie naar Derde Klasse, waar het met -6 punten moet starten. De club had ondertussen al toenadering gezocht tot KFC Dessel Sport om via een fusie in Tweede Klasse te kunnen blijven als fusieclub KFC Campina die in Dessel zou spelen. De fusie ging echter niet door. Verbroedering Geel promoveerde via de eindronde wel terug naar de tweede klasse. Aanvankelijk kreeg het geen licentie, maar deze werd in beroep toch behaald. UR Namur ging hier echter tegen in beroep omdat er procedurefouten gemaakt zouden zijn. Geel moest uiteindelijk starten in derde klasse, maar na een welles-nietes spelletje tussen Geel, Namen, de voetbalbond en verscheidene rechtbanken, werd Geel op 14 september dan toch tot de tweede klasse toegelaten, net als UR Namur. De voetbalbond ging wel in beroep tegen deze beslissing, maar dat leverde niets meer op.
Het seizoen in tweede klasse verliep echter rampzalig. De ploeg kon een nieuwe degradatie niet ontlopen en had bovendien een schuldenput van enkele miljoenen Euro’s opgebouwd. De club werd failliet verklaard en het stamnummer van Geel (395) werd geschrapt. Ondertussen waren al enkele bestuursleden overgestapt naar het naburige Verbroedering Meerhout en deze club ging onder de naam FC Verbroedering Geel-Meerhout spelen in het Leunenstadion van Verbroedering Geel. Het stamnummer van Meerhout (2169) werd behouden en is ondanks de naamwijzigingen in het voorbije decennium nog steeds het stamnummer dat wordt gebruikt door de ploeg. Gestart werd in 4de klasse en in 2010 dwong de club de promotie naar Derde Klasse af. In 2013 dwong de ploeg na winst in de finale van de eindronde tegen RC Mechelen de promotie naar tweede klasse af. De club koos voor een naamsverandering vanaf het seizoen 2013-2014 en gaat nu door het leven als Allemaal Samen Verbroedering Geel.
ASV Geel is 1 van de 9 ploegen die vorig seizoen, na de hervorming in het voetbal uit 2de klasse in de nieuwe amateurklasse moest aantreden. Zij eindigden op de 8ste plaats met 44 punten.

Een nieuw ambitieus Kempens fusieproject in de maak?

De kans dat er een nieuw voetbalproject op til staat in de Antwerpse Kempen is bijzonder groot. Tussen ASV Geel en KFC Oosterzonen zijn er momenteel gesprekken rond een fusie. De belangrijkste voorwaarde voor Oosterzonen is dat ASV Geel, dat in financiële moeilijkheden zit, eerst zijn schuldenberg wegwerkt.
Dat ASV Geel in vieze papieren zit, is niet nieuw. Begin januari was er al een bestuursvergadering waarop beslist zou worden of de club wel of niet in vereffening gaat. Uiteindelijk stelde het bestuur die beslissing nog uit. Sindsdien kwam ASV Geel aankloppen bij de club uit de Westelse deelgemeente Oosterwijk.
”Geel heeft ons gecontacteerd”, bevestigt Stefan Van Lommel, voorzitter van Oosterzonen. “Zij kwamen met het idee om het Kempisch voetbal nieuw leven in te blazen. Als je in de buurt kijkt, zie je immers dat Westerlo en Geel het moeilijk hebben en dat wij qua infrastructuur in Oosterwijk aan ons plafond zitten. Zo’n gezamenlijk project leek ons niet slecht, dus we hebben Geel ontvangen en een constructief gesprek gevoerd. Momenteel zijn er nog gesprekken aan de gang, maar veel valt daar nog niet over te zeggen.”
Het is nog koffiedik kijken hoe de toekomst van ASV Geel eruitziet. Van Lommel wil daarom eerst die ontwikkelingen afwachten alvorens een beslissing te nemen over een fusie. “We hebben hen gezegd dat ze eerst moeten proberen uit die problemen te geraken zodat die boel opgekuist is. Daarna kunnen we weer aan tafel zitten en concreet bekijken wat beide clubs voor elkaar kunnen betekenen. Ik heb wel het gevoel dat het met Geel de positieve kant kan opgaan.”
Indien Geel toch in vereffening gaat, wil de club in een reeks lager een doorstart maken. “Maar dat zou voor ons geen probleem zijn. Je zet één stap achteruit, om er dan twee vooruit te zetten. Zolang ze schuldenvrij zijn, maakt het ons niet uit op welke manier ze hun problemen oplossen.”

Groter stadion

Hoewel er nog niets beslist is, ziet Van Lommel wel al een belangrijk raakpunt met de visie van ASV Geel. “Als ik hoor hoe zij jeugdwerking ook zo hoog in het vaandel dragen, dan kan ik wel vaststellen dat we op dat vlak op één lijn zitten. We zouden voor de jeugd een mooi toekomstperspectief kunnen uitbouwen.” En dat is niet het enige voordeel dat een samenwerking zou kunnen bieden. “Ons stadion heeft 700 zitplaatsen. Voor de Eerste Amateurliga is dat voldoende, maar het stadion van Geel is natuurlijk veel interessanter voor ons. Geel heeft ons in het verleden ook al eens gecontacteerd over een fusie, maar nu is dat voor ons meer opportuun. Ik geloof dat de Kempen klaar is voor een nieuw project.”
Het is nog onbekend wanneer er juist schot in de zaak zal komen. De licenties voor volgend seizoen moeten in februari ingediend worden. “We hebben al een licentie ingediend om op eigen houtje deel te nemen aan de competitie. Dan moet alles al heel snel gaan als we volgend seizoen als één club willen aantreden. Wanneer een fusie ten vroegste een feit kan zijn? Daar moet ik het antwoord schuldig op blijven.”
Ook de Algemene Vergadering van vzw ASV Geel gaf ondertussen aan de Raad van Bestuur de opdracht om het voorstel tot samenwerking met Oosterzonen verder uit te werken. Wordt vervolgd!

Wisselvalligheid troef

ASV Geel begon nochtans niet zonder ambitie aan deze campagne en met een 0-2 zege op het veld van Seraing en een 3-0 zege in eigen huis tegen Berchem Sport, zette het meteen die ambitie kracht bij. De knappe 6 op 6 kreeg echter geen verlengstuk, want Geel ging met 3-0 onderuit op Oosterzonen. De derby tegen SK Heist werd met 1-2 verloren en ook op Deinze verloor het met dezelfde cijfers. ASV Geel herpakte zich en haalde een 9 op 9 met zeges tegen de top 2 ploegen Dessel Sport (2-0), Lommel SK (3-0) en een uitzege bij staartploeg Virton (0-2). Het verslikte zich in eigen huis echter in Eendracht Aalst (0-1). Met ook een nederlaag bij VW Hamme (3-1) en een gelijkspel op FCV Dender (2-2) zakte de ploeg weer uit de top 5. Vorige week herpakte de ploeg van “De Leunen” zich echter fors en veegde Châtelet van de mat. Het werd 4-0. Op KSVO liep het eind november echter verkeerd voor de Leunenboys, want ze verloren zwaar met 6-1 bij KSVO. De week erna moest het alweer het onderspit delven, ditmaal was FC Knokke te sterk (1-3). Bij rode lantaarn Patro Eisden werd opnieuw aangeknoopt met de zege. Het werd een ruime 0-4. Tegen Oosterzonen bleef de beginstand op het bord en bij Berchem Sport werd gewonnen met 1-3. Geel speelde vervolgens spectaculair gelijk tegen Dender (3-3). Ook tegen Hamme werd gewonnen, met 2-1, maar in Aalst werd met het kleinste verschil verloren. Bij staartploeg Châtelet werd vorige week 2-2 gelijkgespeeld.
Onze komende tegenstander staat momenteel op een met KSVO gedeelde 7de plaats met 31 punten uit 21 matchen, dat zijn 15 punten minder dan leider Lommel SK. Net zoals onze geelhemden, won ASV 9 keer, speelde 4 keer gelijk en verloor 8 maal.
ASV Geel scoorde tot op heden 37 doelpunten.
Topschutter is Ahmet Karadayi, ondertussen verkast naar de Turkse 1ste klasser Karabükspor, met 7 doelpunten, gevolgd door Azzedine Zaidi met 5. Hij maakte na nieuwjaar de overstap naar reeksgenoot FCV Dender.
Jo Christiaensen scoorde 4 keer en het trio Sam Vanaken/Arne Hoefnagels/Mylan Carrasco elk 3 maal.
Yannick Reuten, Nicolas Robin en Mattia Maggio netten elk 2 doelpunten. De overige treffers kwamen op naam van Benjamin Van den Ackerveken, Nick en Dries Hulsmans, Kristiaan Haagen, Matthiece Nelissen en Kenneth Kerkhofs.
De verdediging incasseerde 31 doelpunten en kan 8 clean sheets voorleggen.

Het verleden:

Hieronder alle wedstrijden die KSVO speelde tegen Verbroedering Geel (stamnummer 395), Verbroedering Meerhout (stamnummer 2169), Verbroedering Geel-Meerhout (stamnummer 2169) en ASV Geel (2169)

1977-1978: Beker van België:
KSVO – Verbroedering Geel KFC: 0-1

1979-1980 (3de klasse A) KSVO als kampioen naar 2de klasse
KSVO - Verbroedering Geel KFC: 6-0
Verbroedering Geel KFC - KSVO: 2-0

2006-2007 3de klasse A Verbroedering Geel KFC als winnaar van de eindronde naar 2de klasse
KSVO - Verbroedering Geel KFC: 0-1
Verbroedering Geel KFC – KSVO: 5-1 (doelpunt van Abdelazziz Nouhass
KSVO - Verbroedering Meerhout: 1-1 (Doelpunt Jan De Langhe)
Verbroedering Meerhout - KSVO: 1-1(Doelpunt Jan De Langhe)

2010-2011: 3De klasse A
KSVO - Verbroedering Geel-Meerhout: 3-2 (3 doelpunten van Thompson Ode)
Verbroedering Geel-Meerhout - KSVO: 2-1 (Oudenaards doelpunt was owngoal van Bart Vanhees)

2016-2017: 1ste amateurklasse
ASV Geel – KSVO: 4-0
KSVO - ASV Geel: 1-3 (Doelpunt Jesse Martens)

2016-2017: 1ste amateurklasse
KSVO - ASV Geel: 6-1 Olivier Verstraete was man van de match met 4 doelpunten. Ook Coulibaly en Vervaecke pikten hun goaltje mee


zaterdag 12/01 om 20u00

K.SK HEIST

VS

K.S.V.O.


Nr-PLOEGWedstrPTN

1

THES Sport

16

40

2

KMSK Deinze

16

33

3

Excelsior Virton

16

28

4

CHATELET-FARCIENNES S.C.

16

26

5

DENDER EH

16

24

5

Lierse - Kempenzonen

16

24

7

RWDM

16

23

8

K.S.V.O

16

21

9

Dessel Sport

16

20

9

RFC Liege

16

20

9

Rupel Boom

16

20

12

SC.E. AALST

16

17

13

RFC Seraing

16

16

14

KFC KNOKKE

16

14

15

KSK Heist

16

13

16

ASV Geel

16

11

DagUurPloeg1Ploeg2

12/01

20u00

K.SK HEIST

K.S.V.O.

19/01

19u30

K.S.V.O.

RFC Liège

26/01

19u30

K.FC. Dessel Sport

K.S.V.O.

Nr-SpelerDoelpunten

1

Dempsey Vervaecke

6

2

Robbe Van Ruyskensvelde

4

3

Lorenzo Heirwegh

2

3

Marvin Turcan

2

5

Jesse Martens

1

5

Olivier Verstraete

1

5

Jochen Van Waeyenberghe

1

5

Lars Wantens

1

5

Lander De Keersmaeker

1

5

Andel Sarr

1


© 2012 - 2018 KSVO
Contacteer ons

Leopoldstraat 89
9700 Oudenaarde

Tel : 0478/272649

laurent.chris@telenet.be

Volg ons op

WebTeam KSVO

Home