KSVO trekt helaas gehavend naar het Edmond Machtensstadion, waar het RWDM partij geeft in de 5de ronde van de Croky Cup. Die ronde stond normaal geprogrammeerd in het laatste weekend van augustus, maar door de onberekenbaarheid van het bondsreglement, wordt deze wedstrijd dus dit weekend gespeeld, waardoor de competitiewedstrijd tegen Lokeren Temse wordt verschoven naar komende woensdag…

Je hebt RWDM … en je hebt RWDM

De Brussels volksclub heeft een korte, maar heel krachtige en succesvolle geschiedenis in het Belgische voetbal. Het is dan ook meer dan de moeite om de geschiedenis van RWDM eens kort neer te pennen. Een stukje Brusselse voetbalgeschiedenis:

“Het RWDM van Johan Boskamp”

Het oude RWDM, dat we hier “Het RWDM van Johan Boskamp” gaan noemen, ontstond in 1973 uit een fusie tussen Racing White - dat zelf was ontstaan uit een eerdere fusie tussen Racing Club Brussel en White Star AC - en Daring Club Molenbeek (ploeg met stamnummer 2!). Deze ploeg legde in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw het vuur aan de schenen van RSC Anderlecht in de strijd om de titel van meest succesvolle club van Brussel. De grootste successen waren de titel in het seizoen 1974-1975 en het behalen in 1976-1977 van de halve finale van de toenmalige UEFA cup, waar het nipt de duimen moest leggen tegen Athletic Bilbao, na 0-0 uit en 1-1 thuis. Vermeldenswaardig is dat RWDM in die campagne geen enkele wedstrijd verloor, én dus enkel werd uitgeschakeld, omdat de Basken een doelpunt meer hadden gescoord in hun uitwedstrijd, een regel die sinds 2 jaar is verdwenen. RWDM bleef nog een 5-tal jaar een top-5 ploeg, maar kon zijn Europees en nationaal succes niet meer evenaren. Begin de jaren 80 zakte de ploeg naar de buik van het klassement, met in 1985 en 1990 een jaartje vagevuur in 2de klasse, waaruit het wel telkens onmiddellijk terug kwam. Maar op een zeldzame uitschieter na, kon de ploeg geen rol van betekenis meer spelen in de hoogste reeks. In 2002 kon RWDM geen proflicentie verkrijgen en werd teruggezet naar 3de Klasse. Uiteindelijk werd het stamnummer 47 geschrapt. Triestig einde van een gezellige volksclub. Maar de as bleef smeulen.

Mislukte reanimatiepogingen

Via zakenman en gewezen voetballer Johan Vermeersch, werd toch nog geprobeerd om de roodzwarte kleuren alsnog in leven te houden. Hij vond onderdak bij KFC Strombeek en ging in het Edmond Machtenstadionspelen in 2de klasse onder de naam FC Brussels. Maar ook deze ploeg overleefde de storm niet en ging in 2014 failliet. Viel het doek nu definitief over de Brussels ploeg? NEEN! Want diegenen die zich niet bij FC Brussels wilden aansluiten, kwamen in 2003 met een nieuw opgerichte club “Racing Whitestar Daring Molenbeek” om de letters RWDM in leven te houden. Deze ploeg met stamnummer 9449 moest echter in de laagste provinciale voetbalklasse beginnen. In 2010 wijzigde deze club haar naam in Racing White Daring Molenbeek 2003. Het stond al die jaren in de schaduw van FC Brussels. Na elf jaar ging RWDM 2003 failliet, in hetzelfde jaar als FC Brussels. Het absolute einde? Nogmaals NEEN! Want de as bleef nog steeds smeulen.

De Phoenix herrijst!

En zowaar! In december 2014 werd er een supportersfederatie opgericht om via een nieuw project de letters RWDM nieuw leven in te blazen. Enkele zakenlui namen het voortouw en in 2015 werd het stamnummer 5479 van Standaard Wetteren overgenomen. Standaard ging immers op in een fusie met Wetteren-Kwatrecht, waardoor het oude stamnummer 5479 vrij kwam.
Bestaat er zoiets als magische getallen in het voetbal? Ja! Want middenin het nieuwe stamnummer 5479 vinden we immers de historische “47” terug van het succesrijke “RWDM van Johan Boskamp”. De club begon in het seizoen 2015-2016 onder de oude naam Racing White Daring Molenbeek in vierde klasse. In de seizoenen 2016-2017 en 2017-2018 werd RWDM twee keer op rij kampioen en kwam zo in 2018 in de hoogste amateurklasse terecht. Dat was in het seizoen dat KSVO degradeerde naar de 2de amateurklasse. In het seizoen 2019-2020, eindigde de ploeg op de 6de plaats, maar doordat KSV Roeselare, Virton, Thes Sport, Patro Eisden en KSK Heist geen licentie kregen voor Eerste klasse B, kon de ploeg promoveren naar de op één na hoogste reeks. Vorig seizoen mocht de club de barrage spelen voor promotie naar de JPL, maar daarin moest het nipt de duimen leggen voor RFC Seraing

Het Edmond Machtensstadion

Sinds de fusie tussen Racing White en Daring Club Molenbeek in 1973, heeft er al elk jaar minstens 1 ploeg in het Edmond Machtensstadion gespeeld. Het is één van de oudste nog bestaande stadia in België, want het dateert van september 1920! Het stadion kreeg in 1939 de naam Oscar Bossaertstadion en sinds 1973 noemt het “Edmond Machtensstadion”. Na het failliet van “Het RWDM van Johan Boskamp” in 2002, ging KFC Strombeek (het latere FC Brussels) in het stadion spelen. Na het failliet van die ploeg, was het de beurt aan White Star Bruxelles (van de flamboyante John Bico). Tot aan het failliet van White Star in 2017, deelde deze ploeg het stadion met het huidige RWDM

Huidige situatie

RWDM is duidelijk een profteam met ambities, want onlangs werd de club overgenomen door John Textor, een Amerikaanse zakenman en sinds begin dit jaar meerderheidsaandeelhouder bij de1B-club. Hij heeft dinsdag met zijn investeringsgroep Eagle Football Holdings de overname van de Franse eersteklasser Olympique Lyonnais afgerond. Alle partijen maakten de overeenkomst bekend op een persconferentie. Textor is ook eigenaar van het Braziliaanse Botafogo en heeft aandelen in Premier League-club Crystal Palace.

Ambitie van RWDM blijkt uit indrukwekkende lijst nieuwkomers

“RWDM liet in de zomer liefst 6 Brazillianen overkomen en onlangs ook nog Youssef Challouk (KVK en ex Deinze), Alexis De Sart (RAFC), Jake O’Brien en Luke Plange (beiden zusterclub Crystal Palace) binnengehaald,” weet Stefan Leleu. “Volgens mij zijn die allen speelgerechtigd, want de wedstrijd stond ingepland op 25 september!”
 
Blessureleed bij KSVO

Ondertussen begint de Oudenaardse ziekenboeg helaas vol te lopen. Na de langdurig geblesseerde Milan Cambier, moeten we nu ook Casper De Buysscher voor minstens 8 weken missen. Ook Jesse Martens herviel in zijn oude letsel en staat 4 weken aan de kant. Mano Decuyepere sukkelt met een contractuur in kuit, zodat ons aanvallend compartiment fors uitgedund is. Ook centrale verdediger Nicolas Mulliez is nog out met pijn aan de adductoren. Toch blijft trainer Stefan Leleu optimistisch. “We hebben dus nog 18 spelers effectief beschikbaar, wat goed uitkomt, want er mogen er 18 op het wedstrijdblad staan,” zegt hij met een knipoog. “Dit opent dan perspectieven voor onze eigen beloftevolle opgeleide jeugdspelers.”

Stefan Leleu: “Ondanks moeilijke situatie, willen we er een mooie match van maken.”

Gaat KSVO dan met de handrem opspelen op RWDM? “Je kan onmogelijk spelen met de handrem op tegen een profploeg omdat je de woensdag terug op Lokeren moet gaan spelen,” maakt Stefan Leleu duidelijk. “Het is wel heel ongelukkige en eigenlijk ongepast, dat wij als amateurploeg moeten schuiven met onze wedstrijd en dan op woensdagavond moeten gaan spelen De profploegen hebben immers veel meer tijd om dit te doen dan een amateurploeg, waar de meeste spelers tijdens de week nog werken of studeren. We gaan er in elk geval proberen een mooie wedstrijd van te maken op een mooi veld, waar er altijd wel ambiance heerst.”
 



zondag 28/04 om 15u00

K.S.V.O.

V/S

Jong Essevee


28/04

15u00

K.S.V.O.

-

Jong Essevee

05/05

15u00

KVV Zelzate

-

K.S.V.O.

1

SC.E. AALST

32

64

2

KSC Dikkelvenne

32

55

2

KVK Ninove

32

55

4

KFC Merelbeke

32

51

5

Cercle Brugge U23

32

50

6

Jong Essevee

32

48

7

KFC Voorde-Appelterre

32

47

8

KSV Oostkamp

32

46

9

K.S.V.O

32

44

10

FC Gullegem

32

43

11

KRC Gent

32

42

11

KVV Zelzate

32

42

13

KM Torhout

32

41

14

Olsa Brakel

32

39

15

KFC Mandel United

32

37

16

RC Harelbeke

32

33

17

KFC Sparta Petegem

32

32

18

RFC Wetteren

32

29

1

Lorenzo Heirwegh

9

2

Casper de Buysscher

6

2

Matt Demets

6

4

Jerome Mezine

3

4

Victor Van Meenen

3

6

Robin Van Wambeke

2

6

Robbe De Waele

2

6

Jarno Jourquin

2

6

Rune Vandenborre

2

10

Vladimir Van De Wiel

1

10

Guillaume Cnudde

1

10

Jérome Lyssens

1

10

Owngoal

1