Thomas Vande Velde (L) speelt bij Sparta Petegem nog steeds met het nummer 19 van onze Viktor De Coker. Guillaume Cnudde (R), blijft het vertrouwen krijgen van de Oudenaardse sportieve staf en bekroonde dat met alweer een uitstekende prestatie  N De Zitter  KSVO

KSVO haalde een 5 op 9 en sluipt zo langzaam weg uit het moeras van de degradatiestrijd. Op het menu stond deze keer een match op het veld van Sparta Petegem, de kampioen van vorig seizoen en momenteel opnieuw leider, nadat het in een midweekmatch de maat nam van naaste achtervolger Jong Cercle.

17-jarige Guillaume Cnudde blijft het vertrouwen krijgen

KSVO recupereerde Van De Wiel, Van Herreweghe, Mestdagh en Van Wambeke. Zij waren vorige week geel geschorst. De eerste drie begonnen in de basis, Robin op de bank. Nicolas Mulliez, vorige week na 6 maand blessureleed terug in de ploeg, startte ook nu, naast Jarno Jourquin in het centrum van de verdediging. Robbe De Waele, die vorige week zijn eerste speelminuten pakte sinds zijn blessure, begon op de bank. Ook Matt Demets begon na zijn schouderletsel in de basis. De 17-jarige Guillaume Cnudde blijft het vertrouwen van de trainer behouden en mocht ook nu starten.
Bij Petegem had de midweekmatch tegen Jong Cercle een slachtoffer gemaakt. Anton Vanborm moest afhaken. Hij werd in het team van Bert Dhont vervangen door Arthur Dhulster.

KSVO niet beloond na sterke openingsfase

Wie dacht dat KSVO onder de indruk zou zijn van de ervaren en geslepen leidersploeg, kwam bedrogen uit. We waren nog geen 5 minuten onderweg, of er was al 3 keer alarmfase rood geweest in de zestienmeter van Petegem en KSVO, voor de gelegenheid in het wit, had al 4 hoekschoppen geforceerd. Eerst was het Demets, die door het centrum van de verdediging werd gestuurd. Doelman Vandenbossche, sinds enkele matchen opnieuw onder de lat, na zijn zware achillespeesblessure die hij eind vorig seizoen opliep op Oudenaarde, redde in hoekschop. Even later mocht de doelman die in de Oudenaardse deelgemeente Eine woont, opnieuw vol aan de bak. Hij zweefde een plaatsbal van Van De Wiel stijlvol uit de kruising in een nieuwe hoekschop. Op deze hoekschop werd een kopbal van Van Herreweghe vlak voor de doellijn nog ontzet door een Petegemse verdediger. Petegem vond hier aanvankelijk geen antwoord op en het was KSVO dat fris en dartel bleef voetballen. KSVO kon een counter opzetten en Heirwegh haalde de achterlijn. Zijn voorzet werd voorbij de 2de paal door Mézine in het zijnet getrapt. De bedrijvige Cnudde stuurde Van De Wiel diep, maar alweer kwam Vandenbossche als winnaar uit dit duel, ten koste van een nieuwe hoekschop. Hierop volgde een scrimmage, waarin Van Herreweghe en Mézine de bal niet voorbij de groenzwarte muur kregen. De furieuze start van KSVO kreeg geen beloning op het scorebord en pas halverwege de eerste helft, stak de thuisploeg voor het eerst de neus aan het venster. Het schot van de Petegemse Robbe Van Den Heede, ging niet zover naast. Joye zag doelman Verbrugge enkele meters voor zijn doel staan en probeerde het in zijn gekende stijl vanop 40 meter. De bal ging niet zover naast de Oudenaardse kooi. Op slag van rust was er opnieuw een dot van kans voor KSVO. Van De Wiel bediende Cnudde die Heirwegh in één tijd door de buitenspelval loodste. Vandenbossche hield alweer met een knappe redding KSVO van een verdiend doelpunt, maar Mézine trapte de rebound tegen de netten… Helaas stond onze ouderdomsdeken buitenspel en het feestje ging niet door. Even later viel de eerste grote kans voor Petegem, toen Vanborm met een splijtende voorzet Berwouts voor Verbrugge afzonderde. De Petegemse topschutter trapte in één tijd naast. Gerust werd er gedaan zonder doelpunten, na een eerste helft waarin het gevaar vooral van Oudenaardse zijde kwam.

Kantelmoment na kantelmoment in spectaculaire 2de helft

Kon KSVO de lijn van het eerste kwartier doortrekken in de 2de helft? Petegem kwam alvast een stuk gretiger uit de kleedkamer en een halve omhaal van Vande Velde belandde pardoes in de handen van Verbrugge. Dhulster probeerde het vanuit de 2de lijn, niet zo ver naast de kooi van de Oudenaardse doelman. En dan sloeg KSVO plots genadeloos toe. Cnudde recupereerde de bal en stak die door de benen van zijn rechtstreekse opponent tot bij Mézine, die droog de 0-1 op het scorebord prikte. Nauwelijks bekomen, of nieuwkomer Jourquin kopte een hoekschop van Heirwegh tegen de touwen: 0-2 op enkele minuten tijd. KSVO op een wolk en bij Petegem gingen de kopjes naar beneden. Maar de Spartanen hebben een ploeg die op elk moment kan toeslaan en met Joye een sluipschutter, die perfect weet waar de bal gaat komen. Berwouts probeerde het uit een scherpe hoek, maar Verbrugge hoefde niet spectaculair tussen te komen. Even later was hij wel bij de pinken om een afgeweken schot van Vanborm te pakken. En dan kantelde de match op 6 minuten tijd. Nadat een poging van Cnudde na een fraaie actie van Mézine afketste in hoekschop, verzilverde Joye – wie anders! - een voorzet richting 2de paal: 1-2 en we hadden weer een wedstrijd. KSVO probeerde zich te reorganiseren, maar incasseerde meteen een nieuw opdoffer. Een vrije trap werd in het pak gegooid en Maes dropte de gelijkmaker voorbij Verbrugge (2-2). En net zoals vorige week tegen Olsa, zette Petegem nu ook in een mum van tijd de scheve situatie recht. Joye kreeg een afvallende bal ter hoogte van de strafschopstip en knalde onverbiddelijk de 3-2 tegen de touwen. Wat een ommekeer! Kon KSVO nu nog de rug rechten? Ja! Want nadat eerst een aanval via Cnudde heel dubieus werd afgevlagd, werd Van De Wiel weggestuurd op links. Zijn voorzet tussen de laatste verdediger en de doelman, werd door Heirwegh aan de 2de paal binnengetikt: 3-3 op een kwartier voor het einde. Zou de slotfase nog iets brengen, of waren beide ploegen tevreden met een gelijkspel? Het jonge KSVO had al veel brandstof verbruikt en het was Petegem dat koos voor het slotoffensief. En de wedstrijd eindigde zoals hij begon: met een reeks hoekschoppen en kansen, maar deze keer voor de thuisploeg. Op één van die hoekschoppen nam Van Steenkiste de bal vanop de flank meteen op de slof, maar Verbrugge behoede met een fantastisch parade KSVO van een onverdiende nederlaag. Het laatste wapenfeit was een kopbal van Maes, recht in de grijpgrage handen van Verbrugge.

Voetballiefhebber was de grote winnaar

Zo eindigde deze spektakelmatch op een 3-3 gelijkspel. Iedereen tevreden… of juist niemand? KSVO had echt het gevoel dat hier veel meer inzat, maar ook Petegem bleef wat gefrustreerd achter, omdat ze na een spectaculaire remonte de voorsprong niet konden vasthouden. De grote winnaar was alvast de neutrale voetbaltoeschouwer, die van de eerste tot de laatste minuut mocht genieten van een beklijvende pot voetbal. KSVO zet na een collectief gave prestatie, voor het eerst dit seizoen een reeks neer van 4 matchen zonder nederlaag en verloor nog niet in het kalenderjaar 2023. Zaterdag wacht een wedstrijd tegen RC Harelbeke, dat echt in degradatiezorgen zit. Mits een zege, kan KSVO de race naar de linkerkolom definitief inzetten.

Wedstrijdinfo:

KFC Sparta Petegem:
Vandenbossche, Berwouts, Van Den Heede Robbe, De Wulf, Ameys, Vanborm Riernes, Joye (75’ Dhont), Blancke, Vande Velde (82’Van Steenkiste), Dhulster (63 Luckx), Maes

KSVO: Verbrugge, Van Herreweghe, Mulliez, Jourquin, Mestdagh, Vandenheede Robbe (80’ De Waele), Van De Wiel Novinchanova, Heirwegh, Cnudde (87’ Cnudde), Demets (67’ Van Meenen) en Mézine

Doelpunten:

51’ 0-1 Mézine (Cnudde)
54’ 0-2 Jourquin (Heirwegh)
65’ 1-2 Joye
67’ 2-2 Maes
71’ 3-2 Joye
75’ 3-3 Heirwegh (Van De Wiel Novinchanova)

Gele kaarten: Robbe Vandenheede en T1 Stefan Leleu (KSVO)

Wedstrijdleiding: Ref: Michiels Kenny; AR1: Huygebaert Joachim; AR2: Decroo Sam