Gillan Verbrugge pakte in de 4de minuut uit met een knappe redding op een strafschop van Alexander Maes, bepalend voor het vervolg van deze wedstrijd. (foto Marina Novinchanova)

Na een door zware blessures geteisterd seizoen, was de kalendermaker KSV Oudenaarde wél gunstig gezind. Het lot zorgde er immers voor dat Sporting Lokeren-Temse, dé titelkandidaat bij uitstek, kon kampioen spelen in het Burgemeester Thienpontstadion. Een massa toeschouwers zakte dan ook af uit het Waasland. Zij wilden die unieke kans op een vroege titelviering niet missen. Trainer Stefan Leleu is er echter de man niet naar om cadeautjes uit te delen en voor het piepjonge elftal van KSVO was dit dé kans om zich te tonen tegen de topper van de reeks.

Piepjong KSVO tegen ervaren Waaslanders

Zoals voorspeld kleurde het stadion vooral wit-zwart-geel. Naar schatting 2000 Lokerense supporters zakten af naar het Thienpontstadion, want zij wilden die kans op het behalen van de titel absoluut niet missen. Oudenaarde stond alweer met een piepjong elftal op het veld. Liefst 11 spelers die op het wedstrijdblad stonden, zijn geboren in deze eeuw. Het was dus uitkijken, naar wat dat jonge team kon inbrengen tegen een ervaren en geslepen ploeg als Sporting Lokeren-Temse, dat de titel al kan voelen. De Waele was de logische vervanger van de geschorste Robbe Vandenheede, maar Robbe speelde centraal in de verdediging, waardoor Jarno Jourquin naar het midden doorschoof. Vooraan moest KSVO het doen zonder speerpunt en topschutter Jérôme Mézine. Het aanvallend compartiment werd bevolkt door Guillaume Cnudde en Victor Van Meenen, een 17-jarige en een 18-jarige. Fouriers waren Heirwegh en Demets.

Gemiste strafschop en rode kaart hypothekeerden winstkansen van Lokeren-Temse in eerste helft.

De match begon zoals voorspeld, met Lokeren, dat meteen de studieronde oversloeg en het gaspedaal indrukte, op zoek naar een vroege en meteen geruststellende voorsprong. Een uitgelezen kans en kantelmoment kwam er al in de 4de minuut. Nadat Vermeiren via een thuisspeler de eerste mogelijkheid in hoekschop kopte, ging de bal op de stip. Spileers liet zich wat verrassen door een stuiterende bal en na een fel duel ging de bal op de stip. Droomstart voor de toekomstige kampioen? Neen, want Verbrugge pakte met brio de nochtans niet slecht getrapte penalty van Alexander Maes. Meteen de 3de strafschop op rij, die onze jonge doelman stopt. Lokeren bleef druk zetten op de thuisverdediging en Vermeiren, heel aanwezig in de openingsfase, kopte over. Toch een eerste prikje van de thuisploeg, maar Demets kon niet bij de voorzet van Heirwegh. Boulaouali zorgde met een knappe solo voor dreiging, maar zijn voorzet verzeilde in hoekschop. Veel hoge ballen in de Oudenaardse zestienmeter, maar de thuisverdedigers kweten zich uitstekend van hun taak. KSVO loerde vooral op de omschakelingsmomenten, maar die kwamen er aanvankelijk niet uit. Deneve en Vermeiren kregen hun kopbal ook niet binnen het doelkader. Halverwege de eerste helft viel het 2de kantelmoment. Heirwegh zette zich centraal door en Deneve moest aan de noodrem hangen. Ref Bossuyt was onverbiddelijk: rood voor de middenvelder. Veel veranderde dat niet aan het spelbeeld. Bij Lokeren was het wel wat zoeken naar reorganisatie en trainer Hans Cornelis bracht Dianganga in voor Boulaouali. Van Walle zorgde met een venijnige vrije trap, gedragen door de wind, voor een gevaarlijk standje. Doelman Verbrugge leek geklopt, maar kon de bal nog ultiem in hoekschop duwen. Op slag van rust toch wat meer dreiging van de thuisploeg. Van Meenen dook in de ruimte op rechts, maar zijn schuiver vormde geen gevaar voor doelman Merckx. Een hoekschop van Heirwegh werd aan de eerste paal door Jourquin naast geduwd. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was een mooie combinatie tussen Vermeiren en Van Moerzeke, maar Verbrugge was het snelst op de bal.

Spanning tot slotseconde

Geen wijzigingen bij aanvang van de 2de helft en Vermeiren zag zijn gekruist schot uitsterven in de handen van doelman Verbrugge. Even later moest Lokeren-Temse verder met 9 man. KSVO kreeg een vrije trap op de rand van de zestienmeter en dat was niet naar de zin van Diangana, die zwaar protesteerde. Een gele kaart hielp niet, want hij kreeg onmiddellijk rood na aanhoudend protest. Ook El Banouhi kreeg in deze fase het gele kartonnetje onder de neus. 2 rode kaarten na minder dan een uur in een felle maar eigenlijk best sportieve wedstrijd… Echt gen geschenk voor het vervolg van deze wedstrijd, want de spektakelwaarde daalde fors. De Waele zag zijn kopbal na hoekschop nipt naast de 2de paal buitengaan en Demets zag zijn schot afgeblokt worden. Halverwege de 2de helft moest ook KSVO met een mannetje minder verder, nadat Jourquin Vermeiren de weg naar doel versperde. We gingen het laatste halfuur in met 10 tegen 9. Lokeren trok zich hieraan op en Vermeiren devieerde een voorzet van Van Moerzeke net naast. Ook een knappe raid van Kompany, kon Vermeiren niet afwerken. Zijn schot stierf uit in de grijpgrage handen van doelman Verbrugge. Niels Mestdagh kreeg tegen zijn oude ploeg plots heel veel ruimte. Zijn schot stierf uit op de vuisten van doelman Merckx. Lokeren-Temse duwde in het slotkwartier nog eens het gaspedaal in, maar ook Elewaut kreeg zijn doelpoging niet binnen het kader. De Buysscher en Van Wambeke kwamen Van Meenen en Cnudde aflossen en ook Mingiedi kwam in de ploeg om wat rust op het middenveld te brengen. Het was Robin Van Wambeke die meteen zijn snelheid etaleerde. Hij haalde de achterlijn, maar zijn voorzet richting Heirwegh, werd nog net in hoekschop geduwd. Er kwam steeds meer ruimte langs beide kanten en Van Moerzeke miste de kans op de 0-1, toen hij een voorzet van de sterk ingevallen Elewaut naast duwde. Sneltrein Van Wambeke glipte meteen handig door de buitenspelval, maar moest door een terugkerende verdediger iets te ver uitwijken. Zijn schot ging maar nipt over de kruising. De slotfase was weer voor de bezoekers. Eerst trapte alweer Van Moerzeke pal op de vuisten van Verbrugge en in de slotseconde, ging een vrije trap van Maes aan alles en iedereen voorbij, gelukkig voor KSVO ook aan de verkeerde kant van de paal buiten.

5 matchballen voor Lokeren

KSVO sleepte uiteindelijk op karakter een punt uit de brand tegen Lokeren-Temse, dat halverwege de eerste helft de match zag kantelen. De Waaslanders kunnen zonder te spelen zondag al kampioen zijn, maar dan mogen zowel KRC Gent als Jong Cercle hun match niet winnen. Ingeval één van de twee toch zou winnen, dan hebben de Waaslanders nog 4 wedstrijden om dat ene puntje binnen te halen, dat hen naar de hoogste amateurklasse zal brengen. Niemand die daar nog aan twijfelt! KSVO overleefde de Waaslandse storm en mag fier terugblikken op een 16 op 18. Mathematisch is het behoud ook nog niet zeker, maar ook hier is niemand die nog twijfelt aan de goede afloop van dit voor KSVO heel moeilijke seizoen.

Wedstrijdgegevens:

KSVO: Verbrugge, Van Herreweghe, De Waele, Spileers, Mestdagh, Jourquin, Van De Wiel Novinchanova, Heirwegh, Van Meenen (76’ Van Wambeke), Demets (55’ De Buysscher) en Cnudde (75’ Mingiedi)

KSC Lokeren-Temse: Merckx, El Banouhi, Kompany, Boujouh, Deneve, Janssen, Van Walle (76’ Elewaut), Maes, Boulaouali, Vermeiren (84’ Geeraerts) en Van Moerzeke

Doelpunten:

Geen

Gele kaarten: Spileers, Demets, Jourquin, De Buysscher (KSVO), El Banouhi, Dianganga (KSC L-T)

Rode kaarten: Deneve, Dianganga (KSC L-T) en Jourquin (KSVO°

Wedstrijdleiding: Ref: Bossuyt Niels; AR1: Valgaeren Toon; AR2: De Vriendt Fabian