KSVO

250 kilometer rijden om een matchke te spelen voor de Crocky Cup voor nauwelijks 100 man: dat heeft zo zijn charme, maar het is voor de bezoekende ploeg niet leuk als je na een nederlaag terug enkele uren de bus op moet. Hoe zou het KSVO vergaan in de verre Luxemburgse provincie? De spelersbus was alvast rond de middag vertrokken met een voorziene pits stop om te middagmalen. Een supportersbus vertrok rond 14h00 richting Habay-La-Neuve om het lokale R.S.C. partij te geven.

Vaudeville voor aanvang match

Gilles Van Herreweghe, Lorenzo Heirwegh en Casper De Buysscher waren onvoldoende fit en worden gespaard. De Belgische Voetbalbond, De Vlaamse Voetbal Bond, De Waalse Voetbalbond: kennelijk zitten ze niet op de zelfde lijn, qua reglementen. Omwille van een onbegrijpelijke paspoortkwestie mochten zowel Guillaume Cnudde, Robin Van Wambeke doelman Simon Van Brussel niet spelen. Traantjes bij onze jongste speler, frustratie bij de rest. De ref bleef bij zijn standpunt in deze discussie, die ongetwijfeld nog zal worden vervolgd…
Kort voor de aftrap moest Stefan Leleu dus al schuiven. Jesse Martens verving de onfortuinlijke Cnudde en Lorenzo Heirwegh, gelukkig meegereisd met de groep, werd opgetrommeld om de bank te bevolken, want plots was er 3 man minder voor KSVO… Geen ideale omstandigheden om een match te starten op bezoek bij een ploeg die duidelijk de messen had gescherpt.

Pompen en knokken om te overleven

De thuisploeg pakte meteen uit met kick & rush voetbal en vloog er stevig in. De duels werden niet geschuwd en er werd meteen druk gezet op de Oudenaardse speler in balbezit. KSVO geraakte maar niet in zijn spel, maar bleef gelukkig secuur achterin, bij de hoge ballen die in de Oudenaardse verdediging werden gedropt. Veel kansen leverde dat niet op. Enkel Spileers moest redding brengen op de lijn en een hard schot van Lamotte ging niet zover over. Voor de rest kweten doelman en verdedigers zich uitstekend van hun taak. Rond het halfuur kwam KSVO er voor het eerst uit. Demets ging door en werd afgeblokt. Matt claimde een strafschop fout maar werd prompt getrakteerd … op een gele kaart. Nee, we moeten voorzichtig zijn als we dit schrijven, maar de ref van dienst leek niet Oudenaards gezind. Ook even later ging Mestdagh op de bon na protest en ook kapitein Jesse Martens werd op een nogal vrij hautaine manier ter orde geroepen. Mézine zat in de eerste helft letterlijk en figuurlijk in de tang. Het was opnieuw Demets die nog voor enig gevaar kon zorgen met een nieuwe rush, afgelokt door de keeper. Ook hier kreeg Matt de fout tegen.
Gerust werd er met een blanco tussenstand na een eerste helft waarin we vooral nekpijn hadden van de kruisraketten die in de Luxemburgse lucht werden afgevuurd, richting Oudenaards target en – we moeten eerlijk toegeven – waarin KSVO werkelijk nergens was.

Zware blessure voor Robbe Vandenheede

Ging de 2de helft verbetering brengen? Het leek er meteen op dat de thuisploeg heel veel brandstof had verbruikt en KSVO kwam eindelijk tot combineren. Mézine trok onmiddellijk op zoek naar het doelpunt van het jaar, toen hij vanop ruim 40 meter de ver voor zijn doel staande keeper probeerde te verschalken. Die kon er ultiem nog zijn vingertoppen tegenplaatsen, waardoor de bal in hoekschop verdween. De hoekschop werd door Van Meenen in het zijnet getrapt. De thuisploeg kwam niet meer uit de omknelling en hun lange ballen werden probleemloos door de Oudenaardse verdediging onschadelijk gemaakt. Een barstje vinden in de rode muur, lukte vooralsnog niet voor KSVO. Schoten vanop de rand van de zestienmeter werden in kamikazestijl afgeblokt door de rode verdedigingsgordel. Ja, de thuisploeg gooide lijf-en-leden in de strijd. Robbe De Waele zorgde even later voor nieuw gevaar met een fraaie achterwaartse kopstoot, van onder de lat weggehaald door de doelman Bartholomé. Ook de ref zorgde voor de nodige show met een reeks gele kaarten. Frappant was de gele kaart voor trainer Leleu wegens protest, als je dan ziet dat even later na een duel de ganse bank van de thuisploeg op het veld vloog zonder enige reactie van de ref. Matt Demets bleef voor dreiging zorgen en zijn kopbal ging maar nipt naast. Ook Jourquin kon na een zoveelste hoekschop zijn kopbal niet kadreren. Een kwartier voor het einde ging Robbe Vandenheede zwaar kermend neer na een contact. We zagen en hoorden meteen dat dit ernstig was en Robbe moest van het veld worden gedragen door enkele spelers, want een brancard was niet voorhanden. Alweer een domper voor KSVO, net voor de competitiestart. De 19-jarige Lyssens kwam hem vervangen. Een heel bedrijvige Van Meenen vond Mézine aan de 2de paal, maar die schoot in de draai over. De thuisploeg pompte om zonder kleerscheuren de 90 minuten rond te maken en dat lukte.

Brute pech in de verlengingen

Op naar verlengingen en de thuisploeg had precies de lege batterijen opnieuw kunnen opladen. Ze trokken met hun “hoera”-voetbal weer naar voor, maar konden niet dreigen. Aan de overkant had doelman Bartholomé opnieuw een goede redding in huis op een hard laag schot van Van Meenen. KSVO probeerde wel, maar voor de rest bleef de eerste verlenging zonder geschiedenis.
Meteen Oudenaardse dreiging bij de start van de laatste 15 minuten. Demets kreeg de bal, maar zag zijn poging uiteenspatten tegen de binnenkant van de paal. Brute pech voor een sterk spelende Demets. Ook de hard op doel getrapte rebound van Mestdagh werd door een rood been afgeblokt. Ondertussen werd de stadionverlichting aangestoken, maar die begaf het na enkele minuten al. In de schemering zagen we nog een schot van Mézine afwijken en was er een opstoot tussen Mestdagh en Serwy. Deze laatste zou Niels een duw hebben gegeven en de ref werd bij zijn assistent geroepen. 2de geel voor Niels en meteen rood voor de gewezen speler van Sporting Charleroi. De thuisploeg rook nu de strafschoppen en er was voor KSVO echt geen doorkomen meer aan.

KSVO onderuit in strafschoppenepiloog

Strafschoppen dus en dat is altijd een loterij. Wie had nog de meeste brandstof in de tank? De thuisploeg trapte er 3 binnen. Demets en Van Meenen trapten ook raak, maar Vandenborre zag zijn strafschop gestopt. Verbrugge pakte echter strafschop nummer 4 en Mézine bracht de bordjes weer gelijk. De 2 laatste van de thuisploeg ging er ook in, maar ook Jourquin miste niet. 4-4 na de eerste reeks strafschoppen. De 6de penalty van de thuisploeg ging er in en Vladi Van De Wiel zag zijn penalty gestopt. Oudenaardse tranen na afloop van dit felbevochten duel. Einde van het bekerverhaal voor KSVO, dat met heel wat frustratie en blessure moest terug keren naar de heimat.

Duimen voor Robbe

Onze manager reed Robbe Vandenheede onmiddellijk na de match naar het ziekenhuis voor eerste onderzoek. Meer info volgt ongetwijfeld de komende dagen. We kunnen alleen maar hopen en duimen voor Robbe, dat het alsnog meevalt.
De uitsluiting van Mestdagh na 2 maal geel, zou geen gevolgen hebben in de competitie, enkel voor de beker.
Een rechtstreekse rode kaart geldt wel voor de competitie.
Fysiek bleef de jonge Oudenaardse garde probleemloos overeind, maar het valt af te wachten hoe de groep mentaal gaat recupereren, want woensdag start de competitie en wacht met KSV Oostkamp al een zware dobber.

Wedstrijdinfo:

KSVO: Verbrugge, Van De Wiel Novinchanova, Spileers, Jourquin, Mestdagh, Vandenheede (75’ Lyssens), De Waele, Van Meenen, Martens (63’ Vandenborre), Demets en Mézine.

Gele kaarten: Moutschen, Lamotte, Gillet (H-L-N), Demets, Mestdagh, Jourquin, De Waele en Leleu (KSVO)

Rode kaarten: Mestdagh (2 x geel) en Serwy (H-L-N)