Jarno Jourquin doorliep een deel van zijn jeugdopleiding bij KV Kortrijk. Via FCV Dender EH kwam hij bij KSVO terecht, waar hij zich ontpopt tot 1 van de sterkhouders in de verdediging.  N De Zitter  KSVO

De derby der Vlaamse Ardennen tussen KSVO en Olsa Brakel leverde wel veel strijd, maar geen doelpunten op. Van de top 5 van vorige speeldag kon geen enkele ploeg winnen. Ninove was het grootste slachtoffer en tuimelt uit die top 5. Voor KSVO blijft de kloof met KSV Oostkamp en Eendracht Aalst respectievelijk één en twee punten. Met nog 2 wedstrijden voor de boeg in de heenronde, is de kaap van 30 punten dus nog perfect haalbaar.

Duik in de geschiedenis

Door dit gelijke spel heeft KSVO wel een reeks van 10 matchen zonder nederlaag neergezet. We doken eens in onze archieven op zoek naar beter.
In het seizoen 2013-2014 speelde KSVO een reeks van 11 matchen zonder nederlaag. Op speeldag 13 kwam een eind aan die reeks, toen KSV Temse diep in blessuretijd de 3-4 scoorde in het Burgemeester Thienpontstadion. KSVO had in die periode wel het eerste periodekampioenschap gepakt.
In het seizoen 2005-2006 deed KSVO nog beter. De ploeg behaalde toen de titel, na een felle strijd tot de laatste speeldag met VG Oostende. KSVO zorgde toen voor een reeks van 13 matchen zonder nederlaag.
Verder moeten we teruggaan naar het seizoen 1998-1999, toen KSVO in 2de provinciale met een nieuw bestuur en ruime financiële middelen werkelijk outstanding was. Het werkte toen de volledige heenronde af zonder 1 nederlaag. Pas op speeldag 17 verloor KSVO voor het eerst, op het veld van Eendracht Appelterre. Dat was dan ook een uitzonderlijk seizoen en ruim twee derde van de huidige kern, was nog niet eens geboren.

Jarno Jourquin: “Wij domineerden de ganse tweede helft”

Vorig seizoen was de verdediging vaak het zorgenkindje. KSVO slikte toen een gemiddelde van ruim 2 tegendoelpunten per match. Dit seizoen is een immens verschil met 15 tegengoals in evenveel matchen! De komst van Jarno Jourquin, die op 7 januari 2023 debuteerde tegen KSV Oostkamp, heeft hier zeker mee te maken. Hij bracht rust en uitvoetballend vermogen in de verdediging. Hij zit ondertussen aan 32 officiële matchen voor KSVO, waarin hij 7 doelpunten scoorde. Niet slecht voor een centrale verdediger.
Hij is dus goed geplaatst om zijn mening te geven over de match van afgelopen zaterdag. “Het eerste kwartier was Olsa goed en veel gretiger dan ons,” steekt hij van wal. “Daarna had ik het gevoel dat we meer en meer grip begonnen te krijgen op de match, met verschillende kansen in de eerste helft. Ik had ook het gevoel dat we de 2de helft in handen hadden met wat grotere kansen, waar misschien wat meer kon mee gedaan worden. Ik kan me geen moment herinneren dat Olsa ons liet schrikken in die 2de helft. Dus als je het mij vraagt vond ik wel dat er meer in zat dan een gelijkspel.”

“Continu samen spelen, bevordert teamgeest.”

Vorig seizoen leek die verdediging de achilleshiel van de ploeg. Dit seizoen echter, zijn we bij de besten van de klas! Vanwaar die metamorfose? “Voor mij persoonlijk is vooral communicatie zeer belangrijk in de verdediging,” maakt Jarno duidelijk. “Je maakt het er niet alleen jezelf maar ook je ploeggenoten veel gemakkelijker mee. Dat zijn de fundamentals als je verdediger bent: hoe meer je spreekt en elkaar coacht, hoe steviger een verdediging op het veld staat. Volgens mij is er tussen Thimo, Robbe, Robin en mij geen 5 seconden stilte, en voor mij is het juist dat, wat bij ons het verschil maakt. Aangezien er vorig jaar ook nog af en toe gewisseld werd in het hart van de verdediging was het moeilijk om op elkaar ingespeeld te geraken. Als je als achterlijn het vertrouwen krijgt om continu samen te spelen, bouw je een soort teamgeest op die daarna moeilijk te doorbreken is. We proberen elkaar beter te maken door elkaar te helpen in moeilijke situaties in de match. Maar het is natuurlijk niet alleen de verdediging die ervoor zorgt dat we momenteel één van de beste uit de competitie zijn. Ook onze doelman Gillian Verbrugge zorgt ervoor dat we bij de top horen. Als er dan toch door onze verdediging wordt gebroken hebben we nog altijd hem, die ons al verschillende keren heeft rechtgehouden.”

“We zullen toch elke match bij de les moeten zijn.”

Jarno is nu bijna een jaar bij KSVO in 2de nationale. Hij is dus perfect geplaatst om een oordeel te vellen over het niveau van deze reeks. “Wel, ik heb tot op heden nog geen enkel moment gehad, dat ik het eens een weekendje rustig aan kon doen in deze reeks. Natuurlijk hebben we nu wel een minikloof met de middenmoot maar er zal elke week moeten gewerkt worden, om niet in die middenmoot te belanden. Aangezien ik iemand ben met heel veel ambitie, wil ik proberen om met Oudenaarde zo hoog mogelijk te eindigen. Volgens mij is de reeks ook sterker dan vorig jaar omdat veel ploegen versterkt zijn en er ook meer teams zijn, die ambitie hebben om dit jaar over te gaan.”

KSVO speelt nog 2 wedstrijden in deze jaargang, tegen staartploegen RC Harelbeke en Sparta Petegem. De 30 punten zijn dus perfect haalbaar. Van onderschatting zal alvast geen sprake zijn, daarover zal trainer Stefan Leleu wel waken!
 zaterdag 02/03 om 19u30

K.S.V.O.

V/S

KVK Ninove


02/03

19u30

K.S.V.O.

-

KVK Ninove

10/03

15u00

FOOTBALL CLUB GULLEGEM

-

K.S.V.O.

16/03

20u00

K.S.V.O.

-

SC.EENDRACHT AALST

24/03

15u00

KFC Voorde-Appelterre

-

K.S.V.O.

1

SC.E. AALST

25

46

2

KSC Dikkelvenne

25

45

3

KVK Ninove

25

43

4

KSV Oostkamp

25

41

5

KFC Merelbeke

25

38

5

KFC Voorde-Appelterre

25

38

7

K.S.V.O

25

35

7

KFC Mandel United

25

35

9

Cercle Brugge U23

25

34

10

Olsa Brakel

25

32

11

FC Gullegem

25

31

11

KM Torhout

25

31

13

KRC Gent

25

30

13

KVV Zelzate

25

30

15

RC Harelbeke

25

29

15

KFC Sparta Petegem

25

29

15

Jong Essevee

25

29

18

RFC Wetteren

25

25

1

Lorenzo Heirwegh

7

2

Matt Demets

5

3

Casper de Buysscher

4

4

Jerome Mezine

3

4

Victor Van Meenen

3

6

Robbe De Waele

2

6

Jarno Jourquin

2

6

Rune Vandenborre

2

9

Robin Van Wambeke

1

9

Vladimir Van De Wiel

1

9

Guillaume Cnudde

1

9

Jérome Lyssens

1

9

Owngoal

1